Menü

Torkosság vagy függőség?

Ha engem kérdeznél, mit nem tudok abbahagyni, akkor az kétségtelenül a sós mogyoró. Hétfőn a kollegámét is megettem, mondtam direkt, hogy ne hagyja az asztalán, sajnos gyengepont. Másoknak más ételek jelentik ugyanezt, egy tanulmány szerint a pizza az első helyen áll a függőséget okozó élelmiszerek listáján (ha megnézem e cikkhez tartozó ételfotókat, bizony meg is értem), ezt követi a csoki a második előkelő hellyel, majd a chipszek mindenféle ízben. Nem sokkal jobb, mint a sós mogyoró sajnos.

A cukros, zsíros, vajas kekszek nálam szintén vezető pozíciót kaphatnak, a gyerekeimnek a jégkrémből nem elég soha. A sült krumpli népkaja, mindenhez passzol, csak sok legyen belőle, bár zsírtartalma az egekben. A hamburger tele van kalóriával és transzzsírokkal, mégis népszerű, amit az esetek nagy részében leöblítünk valamilyen cukros üdítővel. A torták és sütemények is jelen vannak a tiltólistán, de a péksütemények, csigák, croissantok, kelt tésztás reggelik is viszik a pálmát.

Mozi nincs pattogatott kukorica nélkül, egy hatalmas dobozzal elrágcsálunk egy kétórás film alatt belőle.

A kisebbik fiam a reggeliző pelyhektől tud függni, a csokis müzli, vagy vaníliás krémmel töltött gabonapárnácska nélkül bizony behisztizik reggel egyhamar, pedig felvonultatjuk előtte az egészségesebb reggeliverziókat.

Gumicukor nélkül nálunk megáll az élet, nem tudom a fiaim, vagy a férjem szereti-e jobban, de oda kell figyelnem az adagolásra, ha kaphatnak belőle, s arra is, hogy mindig máshová dugjam el a zacskót. Nem tudják abbahagyni a színes cukorgumimacik habzsolását.

A kávé nélkül is megáll az élet sokszor, igazi kávéfüggőket ismerek, akikhez szólni se merek az első két kávéjuk előtt.

S most lássuk az egészséges alternatívát, ami elvileg nem okoz függőséget, de ha okoz is, mindegy tulajdonképpen, mert ezekből lehet enni bármikor.

Natúr magvak, dió, mogyoró, kesudió, mandula. Gyümölcsök, alma például. Zöldségek, barna rizs, bulgur és egyéb egészséges köretek a mekis sült krumpli helyett, a főtt kukorica a pattogatott helyett, müzliszelet cukor nélkül és gabonapehely helyett csökkentett cukor tartalmú müzli, gyümölcsös reggelizőkeverék. Egy bögre koffeinmentes kávé, vagy egy bögre forró leves.

Így már nem is olyan nehéz talán kompromisszumot kötni. Rossz hír, hogy egy szigorú diéta csak még inkább fokozza az evés utáni sóvárgást, így nem megoldás. Jó hír azonban, hogy ha valaki alkalmanként habzsol ezekből az egészségtelenebb ételekből, az még nem jelenti azt, hogy függő is. Élelmiszer-függőségről akkor beszélhetünk, ha rendszeresen, folyamatosan és mértéktelenül faljuk a függőséget okozó tömegkajákat.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?