Menü

Mínusz kilók, de milyen áron?

A fogyás, az áhított alak elérése ma is rengeteg embert érint, akik a legkülönbözőbb diétákkal akarják lefaragni a felesleget. Legtöbbször ezek a fogyókúrák inkább ártanak az egészségnek, mintsem segítsenek megszabadulni a plusz kilóktól.

Egy kis napfény reggelire

Az egyik legveszélyesebb diéta a fényevés, ami nem csak a fogyást szolgálja, hanem hirdetői szerint sokkal egészségesebb is. A cél, hogy a folyadék- és táplálék igény minél kevesebb legyen, egészen addig, amíg az ember már csak a napfényből táplálkozik. Több híresség is híve a diétának, ami rendkívül veszélyes az egészségre.

Vatta-diéta

Ez az étrend is nagyon veszélyes, mivel vattát enni nemcsak kínkeserves, hanem ártalmas is. Ezt a diétát is sok híresség követi, akik szerint az éhségre a legjobb megoldás vattát enni, amit akár ízesíteni is lehet, például limonádéba mártva.

Cukor helyett egy szál cigi

Bár már nem olyan népszerű ez a „diéta”, mint a huszadik században, de sokan vallják, hogy édesség helyett inkább rágyújtanak egy szál cigire. A kívánt hatás elérhető, azonban a sok dohányzás negatív mellékhatásait nehezen lehet elkerülni.

Csak jégkocka?!

A kúra lényege, hogy ha megéhezel, akkor csak kapj be egy jégkockát és szopogasd el. Az agyad azt a jelzést fogja kapni, hogy eszel, ezért az éhség-érzet kikapcsol, azonban mivel tényleges tápanyagot ne vittél be a szervezetbe, a test jelezni fog. A diéta megalkotói szerint a jégkocka „felmelegítésével” még kalóriákat is égetsz.

Bébiétel-diéta

Az étrend szerint meghatározott ideig (egy vagy két hét) le kell állni a megszokott szilárd táplálékokról és napi öt alkalommal bébiételt kell fogyasztani. A módszert más célból is alkalmazzák, természetesen nem ilyen sok ideig (például egy foghúzás utáni egy-két napban). A babáknak szánt ételekben van tápanyag, de korántsem annyi, amit egy felnőtt szervezet megkíván és amennyire szüksége van.

Monodiéta

Nagyon egyszerű étrendet ír elő ez a diéta, ki kell választani egy ételt és csak azt enni egy bizonyos ideig. Ez is nagyon romboló hatással van az egészségre, hiszen a szervezetnek változatos táplálékokra van szüksége.

Az elvetemült ötletek helyett sokkal jobb megismerni a testünket, hogy milyen étel milyen hatás gyakorol ránk. Elkezdeni egészségesen étkezni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani és ami a legfontosabb, rendszeresen mozogni, ez valóban segít a felesleg leadásában. Fontos az is, hogy lássuk a határainkat és ne állítsunk magunk elé elérhetetlen elvárásokat. Az egészséges életmód része a reális önkép is.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.