Menü

Most ez komoly?

Ne legyen cukros, zsírban úszó, vagy csupa fehérlisztes, nos ez a fő irány. A többi már csak adalék. Na de, vegyük sorra. Pulykaszelet. Miért ne lenne egészséges egy pulykaszelet? Mi a baj egy ártatlan pulykaszelettel, hogy már azt sem szabad. Elárulom, semmi baj nincs a pulykával, még a felvágottakkal sem alkalmanként, (hangsúlyozom alkalmanként) maximum arra figyeljünk, hogy magas hústartalmú, tényleg minőségi felvágottat válasszunk a kétszáz forintos helyett. Egy barna rizsből készült pufirizzsel, vagy teljes kiőrlésű magvas kenyérrel és zsírszegény sajttal simán belefér az egészséges életmódba.

Puffasztott rizs. Ahogy az előbb megettük a pulykasonkával, úgy megeszem egy kanál cukormentes mogyorókrémmel vagy lekvárral is. Az a gond, hogy 80%-a szénhidrát?

De még milyen jó kis szénhidrát, pláne edzés után. Két-három tallért beverek egy csomag pulykamellsonkával, uborkával, s már nem is vagyok éhes, és talán ha 20 gramm szénhidrátot megettünk ezzel. Már miért lenne ez sok? Bocsi.

Aztán. Energiaszelet, müzliszelet. Aláírom, a cukros verziót csak a reklámokban adják el fittnek, amúgy nem az, viszont ma már minden második boltban akad cukormentes verzió is a polcokon. Szóval nem egészségtelen. Nem mindegyik egészségtelen!

A cikk szerint a bolti diákcsemege mixek is kerülendők, mert szerintük nem tartoznak az egészséges fogások közé. Már miért nem? A legjobb zsírokat tartalmazza, pont egy iskolás számára adja meg a kellő vitaminokat és ásványi elemeket a koncentráláshoz, a jó zsírokról (omega 3) és a B vitaminról nem is beszélve. Inkább ezt egye a gyerek, mint a mogyorókrémes kekszet vagy a paprikás chipszet energiaitallal. Nekem jöhet a diákcsemege!

Aztán: intsant bolti zabkása. Na, álljunk meg egy szóra. Ne általánosítsunk, kérem. Egy egész tál van tele otthon bolti, instant zabkásával és biztosan állíthatom, mind cukormentes, talán 240 kalóriát tartalmaz egy egész adag és mindenféle finom ízben kapható, rostokkal, vitaminokkal, chia maggal, vegán, vagy nem vegán, van minden. A gyártók pedig csak fejlődnek e téren, hiszen egyre több és több olyan kis tasak zab kerül ki a boltokba, amiken a számomra zöld utat jelentő „hozzáadott cukor nélkül” felirat díszeleg. Én eszem!

Egyáltalán nem áll szándékomban más újságírók cikkeit helyesbíteni, de úgy érzem, ha már ír valaki erről, fogalmazzon pontosan. Nos, haragszom, amikor már azt kell éreznie egy szerencsétlen kezdő diétázónak, hogy ezt sem szabad, azt sem szabad, aztán a végére tényleg csak a bor meg a csoki marad.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.