Menü

Jobb oldali mellkasi fájdalom okai

A szívproblémák kapcsán szinte mindenkinek a bal oldali szorítás és mellkasi fájdalom jut eszébe, ezért érdemes áttekinteni, mi minden miatt jelentkezhet a jobb oldalon a fájdalom.

A mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, hiszen rendkívül súlyos problémák is meghúzódhatnak a hátterében. A mellkasi fájdalommal minden esetben orvoshoz kell fordulni – igaz, előfordulhat, hogy „elodázhatjuk” a vizsgálatot, de ha kétségeink vannak, hívjunk mentőt vagy menjünk orvoshoz. A mellkasban ugyanis létfontosságú szerveink helyezkednek el (pl. a szív vagy a tüdő), az ezeket érintő probléma akár az életünket is veszélyeztetheti. Ezek mellett azonban a csontok, az izmok, a mellkast borító hártya is megbetegedhetnek, sőt az is előfordulhat, hogy valójában más területről (például a hasból vagy a hátból) sugárzik ki a fájdalom a mellkasi területre. Mellkasi fájdalom: életbevágó információk.

Néhány dolgot azonban rendkívül fontos figyelembe venni: a rettegett, évente több tízezer ember életét követelő szívrohamnak vagy szívinfarktusnak nem mindenkinél ugyanazok a tünetei, vagyis könnyen lehet, hogy valaki nem is fájdalmat érez, csak szorítást. A férfiak és a nők esetében is eltérőek lehetnek a tünetek! Szintén lényeges, hogy milyen rizikócsoportba tartozunk: bár a szívproblémák a fiatalabb korosztályt is érinthetik, de gyakoribbak a 45-50 éven felülieknél. Jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód egyaránt növelik a szívproblémák rizikóját, ezért, ha ezek bármelyike jellemző ránk, akkor tilos túl könnyen venni a mellkasi fájdalmakat.

Izomhúzódás, sérülés

A mellkasban számos izom meghúzódhat, túlterhelődhet, jellemzően fizikai aktivitás, edzés kapcsán. Pihentetés hatására általában ez elmúlik. Evidens, hogy, ha konkrét sérülés - esés, baleset, szúrás - okozza a fájdalmat, mindenképp orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha nincs külsőleg látható nyoma a traumának. Légmell esetén - amikor a tüdő összeesik, és levegő kerül a mellhártya két rétege közé - kórházba kell juttatni a beteget.

Mellhártyagyulladás, tüdőgyulladás

Elsősorban a ki- és belégzéskor jelentkező fájdalom utalhat a mellhártya érintettségére. Gyanakodni lehet a mellhártyagyulladásra, ha láz lép fel, és, ha az egyik oldalon fekve mérséklődik a nehézlégzés. Természetesen mielőbb orvoshoz kell fordulni ilyen tünetekkel, már csak azért is, hogy elkülöníthető legyen az úgynevezett mellkasi folyadékgyülemtől, ami mögött gyulladás, daganatos betegség, máj-, vese- vagy szívelégtelenség, tüdőembólia is állhat. A bakteriális, vírusos vagy gombás eredetű tüdőgyulladás elsősorban légzéskor jelentkező mellkasi fájdalommal és köhögéssel hívhatja fel magára a figyelmet.

Egyéb betegségek

Az övsömör nemcsak a bőrt érintheti, de az idegeket is. Ha ez éppen a mellkasra vonatkozik, akkor megjelenhet a fájdalom, az érzékenység - az övsömörre jellemző módon főként csak az egyik oldalon. A refluxhoz kapcsolódó gyomorégés is imitálhatja akár a szívinfarktusszerű mellkasi fájdalmat, legtöbbször a jobb oldalon.

A jobb oldali mellkasi fájdalom tehát olyan tünet, amelynek alapos kardiológiai vizsgálattal utána kell járni.

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.