Menü

Spárga a szuperegészségért

Segíthet a fogyásban

A spárgában nagyon kevés a zsír és a kalória (egy csészényi mennyiségben mindössze 32 van), emellett viszont sok a rost, ezért ideális étel azoknak, akik le szeretnének dobni pár kilót. Legjobb, ha főtt tojással párosítjuk, mert a tojásfehérje tartalmával együtt komplett étkezésnek számít, amely hosszú időre jól is lakat.

Sok benne az E-vitamin

Az E-vitamin is fontos antioxidáns, amely segít megerősíteni az immunrendszert és védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Ha a spárgát egy kis olívaolajjal kombinálva fogyasztjuk, akkor testünk könnyebben tudja felszívni a benne lévő E-vitamint, mert zsírban oldódik.

Az igazi adu ász, hogy a drága, gyógyszertári probiotikumok is helyettesíthetők vele, mivel a bélflóra aktív védőjeként segíti a jótékony baktériumok kialakulását, szaporodását.

Ki gondolná, hogy még a szépséget is befolyásolja ez a zöld és fehér színben is kapható zöldség. Segíthet akár olyan bőrhibák kiküszöbölésében is, mint a pattanásosság vagy ekcémák, hiszen a nyersen fogyasztott spárga vagy spárgalé a vér lúgosítása révén jó hatással van ezekre a problémákra. Sőt, a riboflavinnak köszönhetően a körmöt és a hajat is erősíti.

A spárgát manapság főként értékes és magas tápanyagtartalma miatt kedvelik, nagyon gazdag K, C, A, E, B vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezeted számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. A különböző kutatások összefüggést találtak egyes rákos megbetegedések és a koszorúér-betegségek között, de a spárgában található vitaminok –vagyis a zöldség rendszeres fogyasztása – segít ezeket megelőzni. Elsősorban az emésztőrendszeri, a hasnyálmirigy, a tüdő- és az emlődaganatok ritkább előfordulását eredményezi. A napi E-vitamin-szükségletet egy adag spárga már biztosítja.

A spárga hatékony vízhajtó is, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén, valamint tisztítja a vesét és kiváló a vesekövek feloldásában is. Sőt, a véredet is tisztítja, ezáltal nem csak egészségesebb, de szebb bőrrel is fogsz rendelkezni.

Bátran fogyasszanak a kismamák is spárgát

A kismamáknak, illetve a gyermeket tervezőknek is javasolt a spárga fogyasztása, a benne található vitaminok és ásványi anyagok (főként a folát és a vas) ugyanis hozzájárulnak az egészséges magzati fejlődéshez, csökkentik a fejlődési rendellenességek és a koraszülés kockázatát is.

A fehér spárga és a zöld spárga

Magyarországon kétféle spárgával találkozhatunk, a fehér és a zöld spárgával. A fehér spárgát bakhátak (föld töltések) alatt termesztik, míg a zöld spárga a föld felett nő, ezért is zöld színű. A zöld spárga nemcsak üdébb, de zamatosabb ízű is. Mindkét spárga legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügyes része. Ekkor azonban érdemes élni a lehetőséggel és minél többet fogyasztani belőle.

A spárga felhasználása

A spárgából készíthetünk krémlevest, megsüthetjük sütőben köret gyanánt, de akár főételnek is kiváló a baconbe tekert spárga. Persze pár perces főzéssel főtt állapotban is fogyaszthatjuk. Köretként halak mellé vagy szárnyasokhoz szuper étel.

A spárga beszerzése és tárolása

A friss spárgát nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig is el lehet tárolni a hűtőben. A zöld spárgát legjobb függőlegesen vízbe állítva a hűtőbe tenni. Vásárláskor fontos, hogy friss spárga kötegekre tegyünk szert, hogy ízletes étel készülhessen belőle. Színe halványsárgás vagy zöldes. A barnás elszíneződés nem megengedett, ahogy a szár üregessége is rossz jel. Arra utal, hogy a növény nem friss, már kiszáradt. Ha tetszetős zacskó aljába rejtik is, ne legyünk restek megnézni a spárga alsó vágott részét, ami lehetőleg ne legyen barnásan elszíneződött, beszáradt. Nyomásra levet kell eresztenie, melynek illata kellemes üde, íze nem lehet savanykás. A szár törékeny, hajlításra elpattan, a szárat körömmel be lehet hasítani. Ha gumiszerűen belapul vagy behajlítható a szár, az már a fonnyadás jele. Halványbarna, zsenge gombás réteg boríthatja, mely élvezeti értékét nem befolyásolja, sőt, inkább a megfelelő kezelés jele. A virágzásnak indult fejek vagy a görbe szárak mit sem változtatnak az ízen.

Szerző: Udvari Fanni

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?