Menü

Gluténmentes finomságok

Sokáig a gluténmentes és a finom szó nem szerepelhetett egy mondatban, azonban vannak olyan receptek, amik eredménye búza vagy zab nélkül is tényleg ízletes!

Narancsos kókuszok ropogós keksz

Amire szükséged lesz:

200 gr étcsokoládé

1 teáskanál narancskivonat

1 bögre pirított mandula, durvára vágva

1 bögre pirított kókuszreszelék

Egy edényben kishőfokon olvasszuk fel az étcsokoládét, majd öntsük hozzá a narancslevet. Kicsit hűtsük le, majd adjuk hozzá a mandulát és a kókuszt. Alapos keverés után teáskanálnyi adagokat helyezzünk egy sütőpapírral bélelt tálba vagy tepsibe és tegyük a hűtőszekrénybe, ahol hagyjuk kihűlni.

Málnás mandulatorta

2 bögre mirelit málna, levével együtt kiolvasztva

6 darab tojás

200 gr cukor

255 gr mandulaliszt vagy őrölt mandula

Keverjük el a málnát a levével, hogy állaga pürés legyen. A tojást, a cukrot verjük fel addig, amíg könnyű és habos lesz, majd adjuk hozzá a málnapürét és a mandulalisztet. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, majd egy kivajazott tortaformába öntsük bele. A sütőt 160 fokra melegítsük elő, majd a tortát süssük legalább 60 percig.

A málna helyett ízlés szerint más gyümölcsöt is használhatunk!

Liszt nélküli csokoládétorta

A legegyszerűbb, ha gluténmentes sütit szeretnénk, ha nem használunk lisztet!

Ehelyett, ami kell bele:

4 darab tojás

200 gr cukor

200 gr vaj

250 gr étcsokoládé

A szétválasztott tojások sárgáját keverjük össze a cukor felével. Egy másik tálban a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Olvasszuk meg a vajat és a csokoládét, folyamatosan kevergetve. Majd, ha elkészült öntsük a tojássárgához, miután összedolgoztuk, adjuk hozzá a tojásfehérjét is, óvatosan, hogy a kemény hab ne törjön meg.

Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben körül belül 40 percig süssük.

Az elkészült süteményt hidegen és melegen is fogyaszthatjuk! Díszítésnek használhatunk bogyósgyümölcsöket, de tálalhatjuk vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is.

A gluténmentes sütés elsőre rémísztőnek tűnhet, de egy kis odafigyeléssel emlékezetes finomságokat alkothatunk!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.