Menü

Tökre pénzkidobás I.

Első babánkat vártuk 10 éve, amikor – természetesen túlzásokba esve-, olyan dolgokat is megvásároltunk a férjemmel, amit ma a harmadik fiunkat várva már csak visszafogott nevetéssel teszünk vissza a polcra. Egy baba érkezése nagy üzlet. Ne dőljünk be mindennek.

Amikor az ember az első babáját várja, fogalma sincs róla, mi az, amire tényleg szüksége lesz, és mi az, amit abszolút feleslegesen próbálnak meg eladni nekünk. Egy egész iparág épült a babavárásra, nem csoda, ha a tapasztalatlan, leendő szülőket sok olyan holmira is rábeszélik, amire soha, vagy csak nagyon-nagyon rövid ideig lesz szükség.

A terhesholmiknál kezdve a sort, teljesen felesleges - szerintem - a terhes leggings. Egy bármilyen sima harisnya is megteszi, igaz volt, hogy a nagy pocakos korszakban már apró bevágást ejtettem a harisnya gumiján, hogy ne legyen szoros és kényelmetlen, de ettől még használható és teljesen jó ruhadarab. Felesleges betárazni terhes holmikból, mert sok esetben a fele annyiba kerülő, sima leggings éppen olyan jó lesz, sőt, ha körülnézel otthon a szekrényben, talán venned sem kell ilyesmit.

Nem vennék ma már magzati szívhangfigyelőt sem. Tudom, tudom, sokakat megnyugtat, de előfordul, hogy a baba fekvéséből kifolyólag nem találjuk meg a szívhangot, ami megijesztheti teljesen feleslegesen az anyukákat, arról nem is beszélve, hogy a terhesség felétől már érezni a magzat mozgását, ami a legjobb életjel, tehát egy olyan készülékről beszélünk, melyet pár hétig használnánk. Nincs értelmes egy vagyont költeni rá.

A babavárást pedig a születés követi, mely újabb horribilis kiadásokra tudja bíztatni a szülőket. Természetesen honnan is tudhatnánk előre, mi az, ami kell és mi az, ami nem, ha egyszer még nem is sejtjük, milyen lesz az életünk a kisbaba mellett?

A kézi orrszívót nem ismerjük, csak utólag jövünk rá, hogy semmit sem ér, a vízhőmérőre sem lesz szükség, elég nagyanyáink módszerét követve könyékig nyúlni a fürdővízbe, hogy megállapítsuk annak hőmérsékletét.

A borostyánnyaklánc a marketing szerint enyhíti a fogzási fájdalmat. Azóta azonban számos vizsgálatnak vetették alá, hogy megtudják: átverés-e, vagy tényleg használ, azonban a vizsgálatokból kiderült, hogy egyáltalán nem bizonyított a fájdalomcsillapító hatása. A fogyasztóvédelem pedig egy típust ki is vont a forgalomból, mert kiderült róla, hogy életveszélyesnek minősül, ugyanis fulladást okozhat.

A baba körömvágó olló is szerintem felesleges, hiszen a világon semmi szükség nincs kétszer annyiért megvenni egy ollót, csak mert virágos, vagy kisautós.

Ha óvatosak vagyunk, nem fogjuk sem megszúrni, sem megvágni az ujjait, nyugodtan használhatunk egy sima, átlagos körömvágó ollót.

Úgy tűnik, a babaholmikat gyártó és forgalmazó cégek kissé visszaélnek azzal, hogy kezdő szülőként esetleg rutintalanabbak vagyunk, s hajlamosak több mindent megvásárolni. Te mit tennél még hozzá a listához? Vagy mi az, amit lelkesen megvettél, s végül sosem volt rá szükség? Én tudnék mesélni. A téma folytatódik…

Martinka Dia

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.