Menü

Pisztáciás édességek

Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcs, a pisztácia fa magja. Ma már számos mediterrán országban termesztik, valamint az Egyesült Államok déli részein.

Édeskés íze miatt elsősorban süteményekhez használatos, pirított és sós formában pedig kitűnő snack. Húsokkal is szokás párosítani, ez esetben a legjobb választás a borjú-, a sertéshús és a szárnyasok.

A pisztácia tartalmazza a magvak közül a legtöbb vasat és káliumot. Több ásványianyag és vitamin is - kevésbé jelentős mennyiségben - megtalálható benne.

Pisztáciás pite

Hozzávalók kb. 12 szelethez

a tésztához:

15 dkg puha vaj + a formához

1 evőkanál porcukor + a szóráshoz

5 dkg darált mandula

20 dkg liszt

1 csipet őrölt kardamom

1 tojássárgája

1/2 dl tej

a töltelékhez:

5 dkg tisztított pisztácia (nem sózott) + kb. 1 ek. a díszítéshez

2 csepp mandulaaroma

12,5 dkg vaj

7 dkg porcukor

12,5 dkg őrölt mandula

1 evőkanál keményítő

1 evőkanál cseresznyepálinka (vagy gyümölcslé)

2 tojás

1 kis pohár tejföl (20%-os)

80 dkg magozott cseresznye befőtt

a díszítéshez:

12 szem kandírozott koktélcseresznye

Elkészítés:

A töltelékhez a pisztáciát összevagdaljuk, majd meglocsoljuk a mandula aromával, és finom krémesre pépesítjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, a mandulás pisztáciát, az őrölt mandulát, a keményítőt, a pálinkát. Ezután beledolgozzuk a tojásokat és a tejfölt, fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Közben a cseresznyét jól lecsepegtetjük. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy 26 cm-es kapcsos tortaformát. A tésztához összedolgozzuk a vajat a cukorral, az őrölt mandulával, a liszttel, a kardamommal, tojássárgájával, a tejjel és egy csipet sóval. Lisztezett munkafelületen a tészta kétharmad részét kinyújtjuk, és kibéleljük ki vele a formát úgy, hogy az oldalára is jusson. A maradékot a hűtőbe visszatesszük, hogy reszelhetővé váljon.

Egy réteg mandulás-pisztáciás krémet kenünk a tésztára, majd rárakjuk a cseresznyét és rákenjük a maradék krémet. A sütőben 10 percig elősütjük, majd ráreszeljük a maradék tésztát. Ezzel együtt kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, az evőkanálnyi aprított pisztáciával és a koktélcseresznyével díszítjük.

Kelkáposzta-pisztácia pesztós spagetti

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg spagetti

1/2 bögre tisztított, sózott pisztácia

3 kelkáposztalevél

1 dl olívaolaj

5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

Bő vizet forralunk 1 kávéskanál sóval, és a spagettit és a csomagoláson megjelölt idő alatt készre főzzük.

Közben a pesztóhoz a kelkáposzta-leveleket megmossuk, megtörölgetjük, kivágjuk a vastagabb száras részét, majd feldaraboljuk. Aprítóba tesszük a pisztáciával, az olajjal, a sajttal és kevés sóval együtt, majd pépesre daráljuk.

A tésztát leszűrjük, hozzákeverjük a pesztót, és azonnal tálaljuk.

Mandulás pisztáciás szelet

Hozzávalók

kb. 48 darabhoz

Tésztához

250 g búzaliszt

1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

100 g porcukor

1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor

Fél teáskanál Dr. Oetker Aroma citrom

2 tojás (közepes méretű)

70 g Rama

Töltelékhez

200 g pisztácia (nem sózott)

200 g hántolt mandula (nem sózott)

100 g méz

100 g porcukor

5 evőkanál víz

Fél teáskanál őrölt fahéj

100 g kandírozott citrom- vagy narancshéj

Előkészítés

A pisztáciát és a mandulát apróra törjük, egy serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk hűlni. A mézet egy főzőedényben a porcukorral és a vízzel össze melegítjük, majd hozzákeverjük a pirított magokat, fahéjjal fűszerezzük. A tepsit (40 x 30 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverő edénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton jól összedolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd tepsi méretűre kinyújtjuk. A tésztát a tepsibe fektetjük, tetején a mézes-magos tölteléket elosztjuk, a kandírozott gyümölccsel megszórjuk. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)

Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 25 perc

A megsült süteményt sütő rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges méretű csíkokra szeletelve tálaljuk.

Szerző: Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.