Menü

Az alkohol lélekre gyakorolt hatásai

Ha a sörözés, borozás rendszeres, egy idő után visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz, méghozzá nem csupán a testi-lelki egészséget tekintve, de a családi, társadalmi kapcsolatokat is rombolóan. Akkor, ha valaki a mértéket nem tartja, és emellett az étkezésre sem fordít gondot, annál az ital romboló hatása még gyorsabban érvényesül.

Hosszabb távon

Hosszabb távon, az évek során a jellem és a személyiség tartós jellegű torzulásával is számolni kell, romlik a környezethez történő alkalmazkodás készsége.

Szorongásoldás

Külön szükséges foglalkozni az úgynevezett másodlagosan alkoholizálókkal: ekkor ugyanis az alkoholfogyasztás a feszültség és a szorongás oldását szolgálja. Kétségtelen, hogy az arra fogékony embereknél – szorongó személyiségűek, szociális fóbiában, pánikbetegségben szenvedők – az italnak van egyfajta gyors szorongásoldó hatása. De a problémára tartósan nem hoz megoldást, az alkohol szervezetből történő kiürülésével a panaszok visszatérnek, a káros hatások azonban ugyanúgy érvényesülnek.

Növekvő adagok

Arról nem is szólva, hogy általában egyre nagyobb adagokat szükséges fogyasztani a kívánt hatás elérése érdekében. Megjegyezhető, hogy ebben a kezdeti fázisban az alkoholfogyasztók még csupán pszichés függésben vannak az italtól, mivel magabiztosnak, felszabadultnak érzik magukat. Súlyosabb, előrehaladott esetekben a testi függőség (alkoholmegvonás esetén a közismert delirium tremens) a következő – életveszélyes! – állomás.

Az alkoholbetegség kialakulása, fázisai

Kezdeti fázis:

Kezdetben az alkoholfogyasztás kikapcsolódás. Az első fázis, amikor valaki „alkalmi ivó”, „szociális ivó”, vagyis valamilyen eseményhez (pl. születésnap, karácsony, újév, bulik stb.), társasághoz kapcsoltan, felelősségteljesen fogyaszt alkoholt. Ebben a fázisban még határt tud szabni az alkoholfogyasztás mértékének.

Kontrollvesztés szakasza:

Kontrollvesztés esetén az egyén már nem képes kontrollálni ivásának mennyiségét. Ekkor jelennek meg a testi, lelki, szellemi tünetek, illetve a társadalmi és anyagi helyzet, a magánélet is kárt szenved.

Függőség állapota:

Az egyén saját akaratából már nem képes az alkoholfogyasztás abbahagyására. Ha mégsem jut alkoholhoz, akkor súlyos megvonási tünetek jelentkeznek.

Az alkohol hosszú távú és túlzott mennyiségben való fogyasztása károsítja a szervezet szinte valamennyi szervét és szövetét. Különösen a fejlődésben lévő kamaszokra káros. Az etanol, amely az ilyen italok egyik fő összetevője a sejtmembránok áteresztő képességét erősíti fel, melynek következtében az alkohol közvetlenül a véráramba jut, ezáltal pedig a test valamennyi szövetét elérheti. Valamint ez az összetevő a felelős az alkohol központi idegrendszerre gyakorolt és antidepresszáns hatásáról is. A tudatra gyakorolt hatása is köztudott jelenség, és azt is fontos kiemelnünk, hogy az etanol hatása megegyezik a pszichoaktív drogok hatásaival. Az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatása ma már jól dokumentált. Alacsony és közepes dózisban elsősorban a neurotranszmitterekben lévő γ-aminovajsavra (GABA) van hatással. A GABA receptorok aktiválódása felel a relaxált állapotért, oldja a szorongást, növeli az étvágyat, csökkenti a gátlásokat, egyeseknél pedig erőszakos viselkedést is eredményezhet.

Erős korreláció figyelhető meg a magas szintű alkoholfogyasztás és az alkoholizmus kialakulásának a kockázata között. Ezen felül károsan hat a szív- és érrendszerre, felszívódási zavarokhoz vezet, felelős a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásáért, egyes májbetegségek fő okozója és a rákos megbetegedések közül is több írható az alkohol számlájára.

Nem elhanyagolható az sem, hogy az alkoholfogyasztás a központi és perifériás idegrendszerre is kórosan hat.

Szerző: Udvari Fanni

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!