Menü

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Miért játsszunk?

A stresszes és rohanó élet során gyakran felidézzük azokat a boldog időket, amikor „főállású” gyerekként, csak játékból állt az élet. Felnőttként más a helyzet, felelősek vagyunk magunkért és legtöbbször másokért is, ezért a felhőtlen szórakozás már nem jellemzi az életünket.

Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie. A játék gyerekeknek való, de ugyanúgy felnőtteknek is, hiszen aktív pihenést biztosít, ami egyszerre kapcsol ki és hat fejlesztően. A közös játékok pedig hatalmas közösségépítő-erővel bírnak, egy-egy baráti körben, társasjátékkal eltöltött este felejthetetlen élmény marad. A stratégiai játékok, mint például a sakk, emellett segítik a logikai gondolkodás karbantartását is.

Mit játszunk?

Felnőttként is jobbnál jobb lehetőségek állnak rendelkezésre a játékok terén. A társasjáték-ipar virágzik, ahol a folyamatosan elérhető klasszikusok mellett, rengeteg újdonsággal is találkozhatunk. Legyen szó kártyáról vagy hagyományos társasjátékokról.

A Dixit, egy évek óta növekvő népszerűségnek örvendő játék, ami kifejezetten felnőtteknek vagy nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak szól. Az asszociáción alapuló játék során különböző képeket kapnak a résztvevők, amiknek címeket kell adni. A lefordított lapokat felfedik, majd ki kell találnií hogy az adott körben címadó játékos melyiket rakta. A játék elsősorban egymás ismeretéről szól, valamint gyönyörködtet és elgondolkoztat, hiszen minden kép különböző és nagyon érdekes témát feszeget. Természetesen itt is lehet pontokat számolni és rangsort felállítani, de a Dixit már önmagában is, verseny nélkül, egy nagyon élvezetes játék.

A Concept egy újabb társasjáték, ami a népszerű barkóba tovább fejlesztett verziója. A lényege, hogy a kártyákon szereplő szavakat egy nagy táblán ábrázolt ikonok alapján találjanak ki a többiek. Kis jelzőbábúkat tehetünk a különböző ikonokra, így rávezetve a többi játékost a megoldásra. A Concept egy hosszabb, elsőre bonyolultnak ható játék, de ha egyszer belejön a csapat, nagyon izgalmas megoldások születhetnek!

A társasjátékok mellett ott vannak a klasszikus kártyajátékok is, amik garantáltan feldobják a hangulatot a baráti összejöveteleken.

Felnőttként se felejtsük el, milyen ereje van a játékoknak. Ha van időnk játsszunk, hiszen a közös játék segít a kikapcsolódásban és a szociális kötelékek erősítésében is.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.