Menü

Újra veszélyben vannak a világ nagy sporteseményei

Az ok természetesen a járvány, amely ismét erőteljesen felütötte a fejét szerte a kontinensen, sőt a világon is. Számos sportoló fertőződik meg, és egységesen, vezetők, sportolók és szurkolók is azt mondják, radikálisan máshogy kellene a sporteseményeket megrendezni, mert hamarosan lehet, hogy a jelenlegi formának már semmi értelme nem lesz. Kézilabdában például nagyon döcögősen indul a nemzetközi és a hazai szezon.

Korábban már írtunk róla, hogy labdarúgásban, kézilabdában, valamint több más jelentős sportágban, sok helyütt nézők nélkül, vagy korlátozott létszámmal, de újraindultak a küzdelmek. A karantén időszakban senkinek sem volt sejtése arról, miként és főleg mikor fog újra elindulni a nagy sportesemények. a pénz azonban mindenütt nagy úr, és amikor május-júniusban feloldották a zárlatokat, lényegileg mindenütt folytatódtak vagy augusztus-szeptemberre újraindultak a küzdelmek. Azonban nem kellett sok idő, hogy a vírus, bár folyamatosan jelen volt, most már nagy számban visszatérjen a sportéletbe is.

Mindig is volt 1-1 személy, akiről lehetett tudni, hogy pozitív lett a tesztje, a legismertebb név közülük Mbappé volt. Aztán és ezzel párhuzamosan egyre-másra előkerültek újabb és újabb nevek, esetek.

A kézilabda szezon például rendkívül nyögvenyelősen indul be, folyamatosan kisebb-nagyobb gócokat jelentenek, olykor ez egy játékost érint, akit időben elkülönítenek, olykor viszont többet. Legutóbb a MOL-Pick Szegednél derült ki, hogy van egy fertőzött, és a későbbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy négy másik is. A csapat elhalasztotta a Paris Saint Germain elleni Bajnokok Ligája csúcsrangadóját, ráadásul az Országos Sportegészségügyi Intézet állásfoglalása szerint tünetmentes pozitív teszt esetében 2-4 hét a javasolt fizikai kímélet, vagyis a sporttal való leállás, tünet és COVID-19 pozitív teszteredmény esetén ugyanez 4-6 hét. A tegnapi napon kiderült, hogy a Szeged egyik legnagyobb sztárja, a beállós Bánhidi Bence az, akinek pozitív lett a tesztje.

Sürgősen megnyugtató megoldásra lenne szükség. Az Egyesült Államok (és Kanada) például kosárlabda bajnokságát, az NBA-t úgynevezett buborékban játsza, Orlandóban, rendszeres szűrővizsgálatok mellett. Sokan mondják azt, hogy különösen a nemzetközi kupákat így kellene lejátszani, legyen szó labdarúgásról, esetleg a Magyarországon oly népszerű kézilabdáról, mert a sportolók biztonsága, és az, hogy minél gyorsabban el lehessen különíteni a sajnálatosan megfertőződött személyeket.

A kézilabda életben tapasztalható nehézségek is rávilágítanak arra, hogy valamit tenni kell. Hiszen nem pusztán a Szeged csapatában találtak fertőzötteket. Így járt, ráadásul 9 játékossal a montenegrói Buducnost Podgorica is, akik ezek után nagyrészt fiatalokkal kiállva 9 góllal is vezettek a horvát Podravka Vegeta ellen, ám a végére elfáradtak, és 3 góllal kikaptak. Egyébként labdarúgásban valami hasonló történt a Puskás Akadémiával, akik a koronavírusos játékosok helyett végre fiatal magyar játékosokat küldtek pályára, és az első két magyar bajnoki meccsükön 3-3 gólt rúgva győzték le az Újpestet, majd a Kisvárdát. Igaz, a harmadik összecsapásukat 3-1-re elvesztették a MOL Fehérvárral szemben, és a nemzetközi kupából is símán kiestek egy svéd élcsapat ellenében. De említhetném a magyar jégkorong bajnokságot, amely esetén három csapat a múlt héten már jelezte, hogy később kezdenék meg a pontvadászatot, a járvány miatt, amely őket is érinti. Ez, mondani sem kell, igen döcögőssé teszi a honi hokiélet beindulását.

Hozhat persze a fentebb említett nem várt hatást is a koronavírus. Azt azonban látjuk: sportértéket mégis az képvisel, hogyha a legjobb csapatokat láthatjuk a pályán, szeretett csapatunkban, és nem a tartalékokat vagy kizárólag a fiatalokat. Meg az ugye nem ad valós erősorrendet sem.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?