Menü

Marhából készült ínycsiklandozó ételek

A legkedveltebb vörös hús. Részei: bélszín (vesepecsenye), comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puha hátszín, oldalas és a szegy.

A marhahús része egyben azt is behatárolja, hogy milyen típusú étel készíthető belőle: hirtelensütésre a bélszín alkalmas, míg a fehérpecsenye, hátszín és marhacomb leginkább párolva és sütve fogyasztható. A marhahús tápértéke aszerint változik, hogy mennyi zsírt tartalmaz az adott hússzelet. Ugyanakkor vasban rendkívül gazdag. A minősége pedig nagymértékben függ az állat fajtájától, táplálásától, valamint az alkalmazott bontási és vágási technikától.

LASAGNE BOLOGNESE

HOZZÁVALÓK

1fej vöröshagyma

1fej sárgarépa

0.5csok petrezselyemzöld

1csok zellerzöld

2ek olaj

50dkg darált marhahús

2ek paradicsompüré

50dkg friss paradicsom

bors+só

1kk bazsalikom

1.25dl leves

1.25dl vörösbor

2ek vaj

2ek liszt

5dl tej

reszelt szerecsendió

12db lasagne tésztalap

7.5dkg reszelt parmezán

1kk kakukkfű

ELKÉSZÍTÉS

A vöröshagymát felkockázzuk, összevágjuk a sárgarépát, a zellerzöldet és a petrezselyemzödet.

Az olajon megpirítjuk a darált húst, hozzáadjuk a zöldségeket és a paradicsompürét. A paradicsomot felkockázzuk, elkeverjük a száraz és a friss fűszernövényekkel, a levessel, a borral, hozzáadjuk a húshoz, és 50 percig főzzük.

A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet, és addig főzzük lassú tűzön, míg sűrűsödni kezd. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, még 10 percig főzzük állandó keverés mellett.

A tepsibe (kicsit mélyebb legyen) beleöntjük a besamel felét, erre ráhelyezzük a tésztalapokat, ezt megkenjük a bolognai mártással, erre megint a tésztalapokat rétegezzük, végül besamellel befejezzük. Rászórjuk a reszelt parmezánt, és 180 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt aranysárgára sütjük.

ERDÉLYI TOKÁNY PULISZKÁVAL

HOZZÁVALÓK

80dkg marhahús

10dkg szalonna

5dkg zsír

20dkg vöröshagyma

2gerezd fokhagyma

12dkg zöldpaprika

majoránna

bors+ só

2szál kakukkfű

0.5dl fehérbor

5dkg paradicsompüré

5dl víz

15dkg kukoricaliszt

5dkg vaj

sertészsír

ELKÉSZÍTÉS

A csíkokra szeletelt füstölt szalonnát és császárszalonnát kevés olajon enyhén megpirítjuk, majd belehelyezzük a kockára vágott makói vöröshagymát, a csíkokra darabolt sertésszűzpecsenyét, sózzuk, őrölt fehér borssal megszórjuk, kevés vízzel felengedjük, és megpároljuk.

Mikor a szűzpecsenye megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra vágott csemege uborkát, a felaprított tölteni való paprikát és paradicsomot. Tejföllel dúsítjuk, és kiforraljuk, végül megszórjuk petrezselyem zöldjével.

SVÉD HÚSGOLYÓ BARNAMÁRTÁSSAL

HOZZÁVALÓK

50dkg darált marhahús

5dkg zsemlemorzsa

5dkg vaj

2dl habtejszín

1db tojás

1fej vöröshagyma

2gerezd fokhagyma

1ek mustár

1tk só

0.5tk szerecsendió

1kh bors

8dkg vaj

4dl húsleves

2.5dl tejszín

3ek liszt

ELKÉSZÍTÉS

A darált húst összekeverjük a zsemlemorzsával, az aprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a habtejszínnel és a tojással, majd mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és összedolgozzuk.

A masszából nedves kézzel húsgolyókat formázunk. A vajat felolvasztjuk, belerakjuk a húsgombócokat, és többször átforgatva körbe pirítjuk.

A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, és folyamatos kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Amikor pirul, felöntjük a húsleves alaplével, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd gyenge tűzön öt percig főzzük.

Amikor kész, a pirított húsgombócokat beleforgatjuk, tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!