Menü

Egyél epret!

Jó pár kutatás eredménye arra jutott, hogy a szamóca csökkenti a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatát. Kevés kalóriát és sok C-, B6- és K-vitamint, rostot, folsavat, káliumot és aminosavat tartalmaz.

Segít az edzésben! A szamóca magas nitráttartalommal rendelkezik, ami növeli a vér és az oxigén áramlását az izmokhoz. A kutatások szerint, akik edzés előtt epret esznek, nagyobb kitartással sportolnak, és több kalóriát égetnek el.

A közelmúltban számos tanulmány erősítette meg, hogy az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát.

Azonban a vizsgálatok szerint a hangsúly a rendszerességen van, mivel az alkalomszerű eperfogyasztás nem elegendő a vércukorszint tartós csökkentéséhez (ehhez legalább heti 2-3 alkalommal érdemes epret fogyasztanunk).

Az eperben található tápanyagok segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát, csökkentik a mikroszkopikus gyulladásokat, megelőzik, hogy a vérerek falán plakkok alakuljanak ki (vagyis biztosítják, hogy a véráramlás megfelelő maradjon). Egy 2013-as kutatás eredményei szerint például azok a nők, akik hetente három vagy több adag epret ettek, mintegy 32 százalékkal csökkentették a szívroham rizikóját. Nagyjából 8-10 szem eper számít egy adagnak, és a fagyasztott epernek ugyanolyan jó hatásokat tulajdonítanak, mint a frissnek (igaz a friss eper íze össze sem hasonlítható a fagyasztottéval)

Mivel az eper erős antioxidáns és hatásos gyulladáscsökkentő tápanyagok találhatóak benne, ezért a szakemberek szerint azoknak is érdemes rendszeresen fogyasztani, akik a kognitív hanyatlás ellen kívánják felvenni a harcot. Állatkísérletek során pedig az is kiderült, hogy az eper különösen jó hatással van azokra az agyi területekre, melyek a memóriáért, illetve az információk felidézéséért, előhívásáért felelősek.

Az eper a bőrre is jótékony hatással van. A gyümölcsben található antioxidánsok, például a C-vitamin megakadályozzák az idő előtti öregedést, vagyis a bőr ráncosodását, petyhüdtté válását. Az eper emellett világosítja is a bőrt, savasságának köszönhetően az arcunk nem lesz fakó. Az elhalt hámsejtek eltávolítása azért is előnyös, mert így más hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeibe is bejuthatnak.

A fogakat is ápolhatjuk eperrel: a C-vitamin, illetve az almasav segít eltávolítani a fogakon megtelepedő lepedéket, ezzel egyrészt fehérebbé, tisztábbá teszi a fogainkat, másrészt hozzájárul ahhoz is, hogy a különböző fogproblémákat megelőzzük.

Jó eprezést!

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.