Menü

A legjobb természetes vérhígítók

A vérhígítókat számos betegség kezelésére használják, mivel megakadályozzák a vérrögök képződését, amelyek szívrohamot vagy stroke-ot is okozhatnak. Vannak természetes anyagok, amelyek szintén ilyen tulajdonsággal rendelkeznek.

Fokhagyma

Több kutatás is bizonyítja, hogy a fokhagymában olyan anyagok találhatóak, amelyek már a kezdeti szakaszban segítenek megakadályozni a vérrögök kialakulását. Természetesen önmagában a fokhagyma fogyasztása semmiképpen sem pótolja a receptre felírt vérhígítókat, hatásukat viszont felerősítheti. Ráadásul antibakteriális és immunerősítő hatása is van, ezért fogyasszuk bátran minél gyakrabban.

Hal és halolaj

A halakban található omega3-zsírsavaknak is vérhígító hatásuk van. Ha valaki nem szereti a halat, akkor halolajat kapszulában is vásárolhat. Ha viszont igen, akkor egyen minél több tonhalat, makrélát és lazacot, szardíniát. Heti két adag hal elfogyasztása jelentősen csökkenti ugyanis a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

E-vitamin

Az E-vitamin többféle módon is gátolja a vérrögök, érelzáródások kialakulását. Ugyanakkor fontos tudni, hogy kutatások szerint ez a hatás dózisfüggő, tehát kis mennyiség bevitelével nem feltétlenül elérhető. Szedhetjük táplálékkiegészítő formájában, de sok E-vitamint tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a mandulaolaj, a napraforgóolaj, a tojássárgája, az olajos magok és a diófélék is.

Kumarint tartalmazó növények

A kumarinok a véralvadási faktorok aktiválásához szükséges K-vitamin hatását gátolják. Szedésük során K-vitamin hiányában nem tudnak funkcióképes alvadási faktorok keletkezni, így csökken a vérrögök kialakulásának veszélye az érben. Kumarint tartalmaz az orvosi somkóró, a fahéj, a szagos müge és a brazil tölgy is.

A vérhígítók szerepe abban rejlik, hogy csökkentik a vérrögök kialakulásának a kockázatát. A természetben is előfordulnak olyan gyógynövények, amelyek elősegítik a vérrögök kialakulásának megelőzését. Ha valaki gyógyszert szed az ilyen irányú problémájára, akkor az orvos által előírt kezelés helyett ne kezdjen alternatív terápiába, csak akkor forduljon a gyógynövényekhez, ha egyébként megelőzésként szeretné megakadályozni a vérrögök keletkezését. Ha mindenképpen szeretné a gyógyszerét valamilyen természetes alternatívára lecserélni, azt csak és kizárólag az orvosa beleegyezésével tegye meg, nehogy baj legyen belőle.

Konyhai és gyógyászati célokra is használják az emberek a kurkumát. A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely antikoalugáns, gyulladáscsökkentő és véralvadásgátló hatással is rendelkezik. A kurkumából ízletes teát is készíthet. Forraljon fel 2 dl vizet. Tegyen egy negyed teáskanálnyi kurkumaport egy csészébe, majd öntse fel a forró vízzel. Várjon tíz percet és már fogyaszthatja is.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.