Menü

Ételcsoport, mely garantáltan segít a vércukorszinten tartásában!

Ha néhány egyszerű dolgot változtatunk a bevásárlókocsi tartalmán, annak komoly hatása lesz a vércukor szabályozásának képességére, az étvágyra és a keringési rendszer állapotára is.

Ha valaki nem szokta rendszeresen enni a most következő élelmiszereket, akkor ezentúl így kell tennie. Először megmutatjuk, miért fontosak, majd számos egyszerű recepten és ötleten keresztül be is mutatjuk, hogyan építhetőek be a mindennapi étkezésbe.

1. A zab mindenek fölött

Mint már láttuk, a zab egy rendkívüli élelmiszer, amely segít a vércukorszint egyenletesen tartásában. Fogyasztható zab-pehelyként (hidegen), vagy áztatva és megfőzve zabkásaként. Ízletes zabpalacsinta is készíthető belőle. A zablepény a legjobb „kenyérféle”, például rántotta vagy főtt tojás mellé, vagy napközben uzsonnára magas fehérjetartalmú krémmel, mondjuk humusszal.

Manapság lehet kapni zabos süteményeket (ezek sokkal jobbak a chipsnél) és zablepényt is, de ellenőrizni kell a csomagoláson a glikémiás indexet és a glikémiás terhelés értékét. A Nairn’s márka különös figyelmet fordít a glikémiás terhelésre.

A legjobbak azok a zabos ételek, amelyekben sok a béta-glükán nevű vízben oldódó rost. Ez megtalálható a zabkorpában, a szem durvább külső rétegében. Jobb tehát „hántolatlan” zabkenyeret választani „hántolt” helyett. A reggeli glikémiás terhelését tovább csökkenthetjük egy kanálnyi zabkorpával. Ez az egyszerű dolog óriásit változtat az étel glikémiás terhelésén. Mivel a zabkorpa sok nedvességet bír magába szívni, ha gabonapehelyhez adjuk, néhány percig hagyjuk állni, mielőtt nekilátnánk, és több folyadékkal tálaljuk, mint egyébként.

2. Búza helyett együnk rozst vagy árpát!

A glikémiás terhelés szempontjából a teljes kiőrlésű rozs is kiváló. Egy vizsgálat során a rozskorpa jobban csökkentette a glikémiás terhelést, mint a zabkorpa. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a teljes kiőrlésű rozskenyér mérsékelt mennyiségben jó választás lehet reggelire vagy uzsonnára fehérjedús ételek mellé. A legjobbak azonban a lassan sütött skandináv típusú kenyerek, a fekete pumpernickel kenyér, a sonnenbrot vagy a volkenbrot. Tartsuk viszont észben, hogy némelyikben búza is van, a legjobb tehát búzamenteset választani (a bevásárlóközpontokban sokfelé kaphatóak).

A cukorbetegek aránya a Magyarok között 77%-kal nőtt az elmúlt 15 évben, mely az elhízás és a mozgásszegény életmód hibája.

Az egészséges táplálkozás és a testmozgás fontos ahhoz, hogy stabilan tarthassa a vércukorszintjét, de vannak más dolgok is amiket tehetünk. A stabil vércukorszint fenntartásához elengedhetetlen a vércukorszint hirtelen megemelkedésének elkerülése, mely a magas szénhidrát tartalmú mennyiségű szénhidrát-tartalmú egészségtelen élelmiszerek túlzott fogyasztása során figyelhető meg.

Ennek okán, tartani kell a három főétkezést, mely sok lassan felszabaduló szénhidrát tartalmú ételt (mint például a dió, hal, csirke, tojás, illetve teljes kiőrlésű ételek), továbbá gyümölcsöt és zöldséget is tartalmazzon.

Szerző: Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.