Menü

A sikertelenség fő okai

Hazánkban az emberek átlagosan úgy élik az életüket, hogy céljaikat nem sikerül megvalósítaniuk, elégedetlenek a munkahelyükkel, rossznak ítélik meg az anyagi helyzetüket és úgy összességében nincsenek kiegyezve az életükkel. Ennek a fajta sikertelenségnek számtalan oka lehet, most mi az 5 leggyakoribbat emeljük ki.

Jól meghatározott célok hiánya

Az legtöbb sikertelen embernek az a legnagyobb problémája, hogy nem rendelkezik konkrét, jól meghatározott célokkal. Konkrét célok nélkül senki sem várhatja azt, hogy sikeressé fog válni az életben, hiszen ha nem tudjuk a végcélt, akkor honnan tudhatnánk, hogy egyáltalán jó úton járunk-e. A jól körülhatárolt célok úgy viselkednek, mint egy belső iránytű: lehet, hogy sokszor fogunk eltévedni utunk során, lehet, hogy néha rossz ösvényekre fogunk tévedni, mégis, belső iránytűnk vissza fog vezetni minket a helyes útra. Akinek konkrét céljai vannak, az belül mindig érzi, hogy most a végcél felé halad, vagy sem. Tudja, hogy mi viszi előre őt az életben, és melyek azok a dolgok és tevékenységek, amelyek csak károsak, időpocséklók, és nem vezetnek sehova.

Tanulási vágy hiánya

Néhány évvel ezelőtt egy rendkívül érdekes amerikai felmérés látott napvilágot: az amerikai felsővezetők átlagosan havi 4-5 könyvet olvasnak el (főleg szakmai témákban), míg az átlag amerikai dolgozók mindössze évente egyet. Nem véletlen, hogy ezek a felsővezetők ilyen magasra tudtak felkapaszkodni és az sem véletlen, hogy az amerikai átlagdolgozók azt a munkát végzik, amit. Ki juthat előre a ranglétrán: az, aki egy egyetemi képzés, vagy más szakmai képzés után munkába állt, és ezt követően soha egy könyvet nem vett a kezébe és nem fejlesztette tovább a tudását, vagy az, akiben folyamatosan ott ég a tanulási vágy és minden tőle telhetőt megtesz, hogy szakmájának legjobbjai közé jusson?

Rossz környezet

Számtalan esetben tapasztalhatjuk azt, hogy bár sokan szeretnének kitörni az egyszerű középszerűségből, és szeretnék céljaikat megvalósítani, mégis környezetük teljes egészében visszahúzza őket. Barátaik, rokonaik és munkatársaik azt mondják nekik, hogy "ez úgysem fog sikerülni, manapság nem érdemes ilyen vállalkozásba fogni", "a te képességeid nem elég jók ehhez”, vagy "már nálad jobbak is belebuktat, akkor te miért próbálnád meg?". Mit gondolsz, egy ilyen légkör mennyiben befolyásol téged?

Több gondolkodó is azt mondja, hogy az egyén az átlaga annak az 5 embernek, akikkel a legtöbb időt tölti. Ha te az időd nagy részében olyanokkal vagy, akik a mindennapos alkoholizáláson és mindenre panaszkodó hozzáálláson kívül semmi mást nem értek el az életben, akkor egyszerűen rossz emberekkel veszed körül magad. A folyamatos panaszkodás, negatív hozzáállás és pocsék életvitel senki számára sem motiváló. A rossz környezet könnyedén kiölheti az emberből az ambíciókat.

Vedd körül magad olyan emberekkel, akik ténylegesen inspirálóan hatnak rád. Akik előre visznek, akik szinte példaképek számodra. Akik nem lebeszélni akarnak a céljaidról, hanem bátorítanak arra, hogy valósítsd meg azokat. Egy inspiráló, motiváló társaság mindennél többet segíthet számodra a céljaid megvalósítása szempontjából.

Komfortzónában maradás

Biztosan mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik állandóan panaszkodnak a munkájukra, unalmasnak tartják az életüket és nem mernek belevágni semmi újba. A panaszaik ellenére nem tesznek semmit annak érdekében, hogy bármi is változzon, inkább megmaradnak a jól körülhatárolt, biztonságosnak ítélt kereteik között. De hogy is várhatsz el bármiféle életminőségbeli változást, ha pont ugyan azt csinálod, amit eddig is csináltál? Ha nem változtatsz, ha te magad sem változol, akkor ugyan olyan fog maradni minden.

Aki nem kockáztat, annak azt kell elfogadnia, ami marad, miután a többiek már választottak. Merj kilépni a komfortzónádból és egy eddig nem látott világ tárul eléd. Kezdj bele új dolgokba. Ismerj meg új embereket. Próbálj ki új sportokat, utazz, tanulj új képességeket. Nem véletlen, hogy sok nagyon sikeres ember egy-egy nagy váltás után érte el a legnagyobb sikerét. Ők kimertek lépni a saját nyugalmas, semmi kockázatot nem vállaló életkörülményeik közül, és ezzel teljesen új lehetőségek, új perspektívák nyíltak meg az életükben.

Halogatás

Aki halogat, az nem halad igazán előre az életben. Ha megszeretnéd valósítani a céljaidat, akkor a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy nem a "megfelelő pillanatra" vársz, hanem most azonnal belekezdesz. A lehetőség nem fog kopogtatni az ajtódon, amíg nem teszel érte valamit.

Nem fog egy váratlan csoda folytán egy igazán komoly munkalehetőség eléd kerülni, nem fognak az oly áhított céljaid közelebb kerülni hozzá. Céljaidat csakis egyetlen egy módon tudod elérni: ha abbahagyod a halogatást, és belevágsz a megvalósításukba!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?