Menü

Mit jelent a „Skin Hunger”?

A Skin Hunger kifejezést a tudomány a fizikai kontaktus iránti szükségletre használja. ezek az érintések mindenkinek fontosak, különösen a gyermeknek. Az ölelés az egyik leghatékonyabb, legpozitívabb emberi megnyilvánulás.

„Szeretni és szeretve lenni” – tartja a bölcsesség. Ösztönösen azt szeretnénk, hogy mások elfogadjanak bennünket. A szeretetre való igényünk a klasszikus és talán sokak által ismert, hallott Maslow (szükséglet) piramison középen helyezkedik el.

A „skin hunger” kifejezés az érintés, a bensőséges ölelés, vagy kézfogás utáni vágyat takarja, azt a vágyat, ami a mai világban sokszor kielégítetlen marad. Az ölelést nem lehet online átadni.

Manapság sokkal több ember él egyedül, mint ezelőtt bármikor. Nem véletlen hát, hogy tőlük indult el az úgynevezett „Skin Hunger” fogalom. Ez a kifejezés a bőrkontaktus okozta öröm utáni sóvárgást jelenti. Ebből indult el az „ingyen ölelések” mozgalma is, amely próbált ezen segíteni és kicsit közelebb hozni az embereket, illetve felhívni a figyelmet az ölelés fontosságára. Sajnos manapság online élünk, home office munkánk van, online tanulunk, nincs lehetőség személyes kontaktusra, elmaradnak az ölelések és ezzel párhuzamosan érzi magát egyre több ember magányosnak.

A társas magány jelensége a huszonegyedik századi ember betegsége. Aki online térben éli a mindennapjait, akkor jellegzetesen ebbe a lelki állapotba kerül és a fizikai kontaktus hiányával egyre jobban éhezik a szeretetre és az ölelésre.

Tehát ha bármikor is fontos volt a fizikai kontaktus, az ölelés, akkor az ebben az online világban most felerősödve, fokozottan igaz.

A tudósok azt állítják, hogy az érintés, az ölelés csökkentheti a megnyugtatott személyben a stresszt, valamint erősíti az immunrendszert.

A gyerekek esetében különösen fontos az érintés, az ölelés szerepe, mely elengedhetetlenül szükséges az egészséges fejlődéshez. Azok a gyerekek, akik sajnos érintések, ölelések nélkül nőnek fel, lelki problémáik, tanulási nehézségeik adódhatnak és sokkal fogékonyabbak a betegségekre is.

Már újszülött korban megfigyelhető, hogy a testolajozás, krémezés, masszírozás, ölelés, a gyengéd érintések milyen pozitív hatással vannak a kisbabákra, megnyugtatják őket, növelik agyi kapacitásukat, erősíti immunrendszerüket.

A fizikai kontaktus pozitív hatásait egy több mint 400 felnőttet érintő kutatás is vizsgálta, melynek során megállapították, hogy az ölelés csökkentheti számos megbetegedés esélyét. A nagyobb támogatást kapó emberek ugyanis kevésbé voltak betegek, illetve, ha mégis, akkor a tüneteik kevésbé voltak súlyosak, mint azoknál, akik nélkülözték ezt a testi kontaktust.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.