Menü

Néhány tévhit a PCOS-ról

A PCOS, vagy másnéven policisztás ovárium szindróma egy belgyógyászati-endokrinológiai kórkép, ami bár nőgyógyászati problémákat is okoz, nem ilyen eredetű: ez a hormonrendszer zavara.

Az egyik tévhit, hogy PCOS mellett nem lehet fogyni. Bár tény, hogy nehezebb, de nem lehetetlen dologról van szó, csak éppen nem a hagyományos fogyókúrás megoldások közül kell választanunk, mivel azok sok esetben nem működnek, hiszen nem veszik figyelembe a hormonális problémákat. A sors fintora, hogy a betegségben szenvedők sokszor hallják azt, hogy ha fogynának, a tüneteik is enyhülnének, ám sokszor ez egy ördögi kör, hiszen ahhoz, hogy fogyjanak, előbb a hormonrendszer szabályzására van szükség.

Szintén egy gyakori tévhit, ráadásul fontos területet is érint: a PCOS mellett nem lehetséges a természetes teherbeesés. Jó hírünk van a PCOS-el küzdő nők számára: bár a betegség megnehezíti a fogantatást, mégsem lehetetlen. Ahogy a fentebbi példában is, úgy itt is, ha sikerül a hormonális zavart megszüntetni és a hormonegyensúly visszaáll, a peteérés és a fogantatás esélye is megnő.

Sokan úgy tekintenek a PCOS-re, mint egy nőgyógyászati problémára. Igaz, a tünetek nagyrésze nőgyógyászati jellegű, a probléma eredendően hormonális. Ebből is adódik az a tévhit, miszerint, ha a méhet eltávolítják, vagyis hiszterektómiát végeznek, akkor megoldódik a probléma. Sajnos ez nincs így, mivel, ha a méhet el is távolítják, a hasnyálmirigy, valamint a mellékvese működése és az inzulin termelése érintett marad, ráadásul néhány kutatás azt feltételezi, valójában az agyból indul ki a folyamat. Mindenesetre semmiképp sem megoldás a méheltávolítás, legalábbis a tüneteink nem fognak enyhülni tőle.

Egy szintén gyakori tévhit, ami az előzővel összefügg, hogy a PCOS kizárólag nőgyógyászati tünetekkel jár. Először is, nincs két egyforma kórkép, főleg ennél a komplex betegségnél. Nagyon sokan máshogy élik meg, más tüneteket produkálnak és bár jellemzően sok a nőgyógyászati tünet, ez nem fedi a teljes valóságot. Gyakori a folytonos, tompa fájdalom, fáradtság és a súlygyarapodás is. Ezek mellett van, akinél hajhullás, vagy a haj fokozott zsírosodása jelentkezik, van, akinek bőrproblémákat okos, akár az arcon, a háton vagy a mellkason is. Előfordul fokozott szőrösödés is, de a levertség, depresszió és alvászavarok sem ritkák.

Bár a PCOS a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, viszont rendkívül hatékony módszerek érhetők el, amivel kordában tartható. Legyen szó akár gyógyszerek vagy természetes hatóanyagok alkalmazásáról, a kezelés mindenképpen hosszútávú kell, hogy legyen. Ebben az esetben teljes életet élhetnek azok a nők is, akik ezzel a betegséggel küzdenek.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.