Menü

Mit jelent a sportdiagnosztika és kinek ajánlott?

Manapság egyre többet hallani teljesítmény- vagy sportdiagnosztikáról, mit jelent ez, mi a célja és kiknek ajánlott?

A teljesítmény-diagnosztika célja a pillanatnyi állapot, a meglévő képességek felmérése, az esetleges hiányosságok feltérképezése, majd a kapott eredmények elemzése és egy személyes edzésterv összeállítása, mely a sportoló fejlődését segíti.

Vajon miért és kiknek ajánlott teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra menni?

Akik határozott céllal sportolnak, fejlődni szeretnének, látványosabb eredményekre vágynak, ők fejlesztést igényelnek, számukra nagyon fontos egy állapotfelmérés.

Az állapotfelmérés meghatározása után a szakember meghatározza a fejlődéshez szükséges helyes irányt, a megfelelő edzéstervet a különböző diagnosztikai vizsgálatokkal, melyet az edzésmunka alatt folyamatosan kontrollál és, ha szükséges, korrigál.

Csak élsportolók veszik igénybe ezt a szolgálatatást?

Nemcsak élsportolóknak hasznos a labordiagnosztika, hanem azoknak is, akik épp most kezdik a sportolást, hiszen számukra is fontos információk derülhetnek ki egy ilyen vizsgálaton. A legjobb döntés az lenne, hogy – amennyiben megtehetjük - miután megvettük a futócipőt, a következő utunk egy sportlaborba vezessen.

Mit mérnek egy ilyen vizsgálaton?

A sportdiagnosztikai vizsgálaton meghatározzák az egyéni pulzuszónákat, alapállóképességet, testösszetételt, testzsírszázalékot is, melyek azért is különösen fontosak, mert ezek ismeretében lehet személyre szabott edzéstervet kialakítani. A teljesítménydiagnosztika segít abban is, hogy milyen területeken kell változtatni, hogy az adott sportágban a legjobban tudjon teljesíteni a sportoló.

Hogyan függ össze a labordiagnosztika és a táplálkozás?

A táplálkozásnak szintén komoly szerepe van az edzésmunkában, így a sportlabor és a sportdietetika két olyan eszköz, melyek szorosan egymásra épülnek és melyek összehangolásával jobb eredményt lehet elérni.

Miért ajánlott a sportkardiológiai vizsgálat és mit jelent?

A sportolás megkezdése előtt mindenképpen ajánlott elmenni egy sportkardiológiai vizsgálatra, ebből pontos képet kaphat a sportoló és edzője a terhelhetőségről és egészségügyi állapotról. A sportkardiológiai vizsgálatot rendszeresen, évenként javasolják minden sportolónak, függetlenül attól, hogy élsportoló, vagy hobbiszinten űzi az adott sportágat.

Legyen bármi is a célunk a sportban, akár egyéni rekord, akár fogyás, izomnövelés, vagy hatékonyság, egészséges életmód, a sportdiagnosztika komplex és átfogó vizsgálat, melynek eredményei után tanácsokat kapunk céljaink eléréséhez.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.