Menü

Mit tegyünk a tavaszi fáradtság ellen?

A tél az utolsókat rúgja, és legtöbben alig várjuk, hogy beköszöntsön tartósan a tavasz. Az évszakváltás, nem beszélve a hőmérséklet ingadozásról azonban megviselheti a szervezetünket. Forgolódunk az ágyban, nem bírunk elaludni, és minél inkább ezt érezzük, annál idegesebbek leszünk. Majd reggel fáradtan ébredünk, fáj a fejünk, és már rosszul is indul a napunk.

Az évszakváltás megviseli a szervezetünket

A hosszú tél végére általában rosszabb a kedvünk és nagyon vágyunk a tavaszra, hiszen ebben az évszakban éled újra a természet, és idővel mi is egyre energikusabbak és jobb kedvűek leszünk. Nem beszélve arról, hogy végre megszűnik a mindennapos hideg, hűvös. Noha nagyon várjuk a tavaszi változást, ám az gyakran nem olyan könnyű a szervezetünk számára, mint gondolnánk. Télen a hosszú és sötét napokon alig ér minket napfény, általában kevesebbet mozgunk, és az évszak végére a szervezetünk vitamin raktárai is teljesen kiürülnek. Az újratöltődéshez időre van szükségünk, ilyenkor fáradtabbnak érezhetjük magunkat és ez negatív hatással lehet az alvási szokásainkra is.

Ha éjszaka álmatlanul forgolódunk az ágyban és nem tudjuk kipihenni magunkat, napközben még fáradtabbak és feszültebbek leszünk. A napközbeni feszültség pedig oda vezethet, hogy éjjel újra nehezen alszunk el. A heteken át tartó kialvatlanság ellen pedig tenni kell, mert hosszú távon nincs jó hatással sem a lelki, sem pedig a testi egészségünkre. Azonban fontos, hogy a tavaszi fáradtság legtöbbször csak néhány napig áll fenn.

Miért alszunk tavasszal rosszul?
Az ideális alvástartam egyénenként eltérő lehet, de nagy vonalakban azt mondhatjuk, hogy 6-9 óra alvás megfelelő egy felnőtt szervezet számára. Persze ebbe belefér, hogy valamikor kicsivel kevesebbet alszunk, hétvégén pedig, ha van időnk, akkor napközben is pihenünk ebéd után. Aki ennél rendszeresen kevesebbet alszik annál alapból jelentkezhetnek a fenti problémák, és ez tavasszal még erősebb lehet. Az alvásproblémáknak tavasszal rengeteg formája lehet. Akad, aki nehezen alszik el ilyenkor, és olyan is van, aki időben elalszik, de hajnalban felébred, mert mosdóba kell mennie és nem tud visszaaludni. A betegségek, a mindennapi stressz szintén okozhatnak álmatlanságot. Emellett tavasszal a folyamatos hőmérséklet ingadozások szintén rengeteg ember életét keserítik meg.

Tippek a tavaszi fáradtság ellen

Az egészséges pihenés érdekében tavasszal tehetünk a: kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres fizikai aktivitással, a szabadban töltött idő növelésével – különösen, ha már jó idő van –, valamint lehetőség szerint sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. Emellett fontos, hogy a hálószobánk amennyire csak lehetséges legyen alvásra hangolva, avagy legyen kényelmes ágyunk, ne legyen iszonytató meleg és hideg sem, minél kevesebb elektromos eszköz, és zaj vegyen bennünket körbe.

Szerintem rengetegen megfigyeltük azt is, hogy ha mindig ugyanakkor ébredünk az iskola, vagy munka miatt, akkor a szervezet egy idő után “automatikusan” beáll arra az időpontra, és így legtöbbször könnyebb az ébredés. Ha lehetőségünk van, akkor közvetlenül elalvás előtt ne használjunk kütyüket, a számítógép, okostelefon, Tv használatának mellőzése van, hogy segíti az elalvást. Viszont előfordulhat az is, hogy valakinek pont ezek az eszközök segítenek az elalvásban.

Érdemes megfigyelni azt is, hogy ha reggel ráérünk felkelés előtt, nem feltétlenül jó dolog az ágyban “ragadni”. Ilyenkor jobb felkelni, esetleg telefonozni, vagy olvasni egy keveset, ami segít ráhangolódni az adott napra, valamint felkelés után és a reggeli között szintén érdemes várni egy keveset, ha nem kell egyből sietnünk. Sokak számára pedig a reggeli zuhanyzás is felfrissítő lehet, de ez is nagyon egyénfüggő. Ha reggel letusolunk, akár egész napra felfrissülünk tőle, emellett felkeltheti az életkedvünket is, és felébreszt a reggeli álmosságból.

Fontos leszögezni, hogy a tavaszi alvászavar legtöbbször nem egy tartós és jelentős probléma, viszont ennek ellenére rengetegünket érint. A tavaszi fáradtság ellen nem feltétlenül több alvással kell tenni, mivel ez a módszer sajnos nem működik: a több alvás hatására a szervezetben ismét csak melatonin képződik, amely még álmosabbá, fáradtabbá tesz minket. Helyette érdemes lefekvés előtt kerülni a képernyőhasználatot, és a koffeinfogyasztást. Reggelente, ha van egy napi ritmusunk, akkor lehetőség szerint érdemes mindig ugyanakkor ébredni, és ráhangolódni az adott napra. Végső soron pedig ne feledjük, hogy nemsokára tavaszodik, az ember pedig csak együtt él az évszakok változásával. Nemsokára már érezhető a tavaszi időjárás, és mi is átállunk a tavaszi, majd nyári időszakra.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!