Menü

Biztonsági intézkedések otthon, avagy totyogóval az élet

A bababiztonsági intézkedések elengedhetetlenek, ha tipegővel élünk. Íme néhány fontos biztonsági óvintézkedés, amire szükség van, ha kisgyerek van a háznál.

Az első melyre babavárás alatt fel kell készülnünk, hogy otthonunk berendezése egészen biztosan megváltozik. Lakásunkat, autónkat, életünket bababaráttá kell alakítanunk, ami azzal jár, hogy minden élethelyzetben figyelnünk kell a kicsik biztonságát, legyen az a házban, a ház körül, a kertben vagy az autóban. Otthonunkban minden vegyszert, gyógyszert, éles konyhai eszközt a baba számára elérhetetlen magasságba kell tennünk, a fürdőszobai tisztítószereket pedig lelakatolni A mosószeres szekrényre zár kerüljön!

Fogadjanak meg a kedves kisgyerekes szülők egy roppant jó tanácsot: ereszkedjünk le a baba szintjére! Nézzünk, másszunk körbe, vegyük észre a veszélyforrásokat, változtassunk rajtuk! Nézzük meg mit tud lelökni, mi eshet rá, mire tud felmászni, mit vehet a szájába, hol van konnektor, éles bútor, bizonytalan lábakon álló szekrény.

Szabaduljunk meg a veszélyt jelentő dolgoktól, a konnektorokba kerüljön bababiztonsági dugó az asztalok szélére élvédő, az ablakok legyenek bukóra állítva.

Rögzítsük a könyvespolcokat, fiókokat és egyéb labilis bútorokat a falhoz, nehogy eldőljenek!

Bizonyos szobanövények mérgezőek, ezért ezeket semmiképpen se tartsuk a gyermek közelében!

Amikor totyogó mellett végezzük a házimunkát és a főzést, mindig gondolni kell a balesetek, égési sérülések megelőzésére, mindig legyen a szemünk előtt, hogy meg kell oldani a gyermek biztonságát. A serpenyők nyelét fordítsuk befelé, a forró víz közelébe pedig nem mehet a kicsi. Nagyon praktikusak erre a célra a babarácsok, járókák és babakarámok, melyekben – természetesen szigorúan felnőtt felügyelete mellett, a baba számára biztonságos és gondosan ellenőrzött játékokkal körülvéve- addig eljátszhat a gyermek, amíg mi a konyhában foglalatoskodunk.

Használjunk védőrácsot akkor is, ha lépcsős otthonunk van, mely fontos a lépcső tetején és alján is. A legfontosabb tanács, hogy tanítsuk a gyermeket a lépcsőn közlekedni, kapaszkodni, háttal lefelé óvatosan lemászni, hogy mielőbb megtanulja a magabiztos közlekedést.

Amikor úton vagyunk, a gyermekeket a mindig kössük be a gyerekülésbe és vezessünk sokkal körültekintőbben.

Legyen az ülés biztonságos és rögzítsük pontosan, megfelelően! Ezen soha nem spóroljunk, minőségi gyerekülést vásároljunk és mindenképp olvassunk utána az adott típusról szóló véleményeknek. Mindig csatoljunk be a gyermeket! Lehet, hogy régen az volt a szokás és nagyon cuki, de a babának a gyerekülésben a helye, nem pedig az ölünkben! Borzasztó látni az ovinál sokszor, hogy délután csak behuppan a gyerek a szülő pedig már indul is, a bekötéssel pedig nem foglalkozik, nagyon veszélyes!

Autózáshoz tapasztalatból javaslom a gyerekzár használatát, azt pedig már végképp csak a biztonság kedvéért mondom el, hogy soha semmilyen körülmények között nem hagyunk gyereket magára az autóban, sem télen, sem nyáron, semmikor, öt percre sem, soha!

Nyáron a medence kellemes hűsítést jelent a családnak, de a legfontosabb, hogy minden vízmedence körül legyen kerítve, a víz körül maradjunk gyermekünk mellett minden másodpercben. Egyetlen pillanatra se hagyjuk magára! Soha! Még egy vödörnyi vizet sem hagyhatunk elöl, ha az a gyermekünk számára elérhető közelségben van, veszélyt jelent.

Ha elhagyjuk otthonunkat, mindig fogjuk szorosan a kis tipegő kezét, tapasztalatból mondom, hogy életveszélyes manőverekre képesek.

A ,,bababiztonság” megteremtése során vegyük pontról pontra a szobákat és minden zugot, készítsük elő és tegyük bababiztonságossá otthonunkat a kisbaba érkezésére!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.