Menü

Hobbik, amik javítják a hangulatot

Mindenki tapasztalta, hogy ha olyan dolgokat csinál, amiket élvez, sokkal jobb hangulata van, kiegyensúlyozottabb és általánosságban boldogabb. Ez persze nem napjaink felfedezése, azonban van néhány olyan tevékenység is, amik függetlenül attól, hogy rajongunk-e érte, bizonyítottan javítják a hangulatot és a mentális egészségünket is támogatják.

Az egyik ilyen tevékenység a testmozgás. Nem mindenki tekint rá hobbiként, azonban az már régóta ismert, hogy a sport hatására a testben „boldogsághormonok” termelődnek, valamint a stresszt és a feszültséget is hatékonyan vezeti le. Emellett természetesen a testsúlyunkra és teljesítményünkre is előnyösen hat, ami elégedettséggel és az eredményesség érzésével tölti el az embert.

Talán nem gondolnánk, de a természetben töltött idő is egy olyan kikapcsolódási forma, ami nagy mértékben javítja a hangulatot. Igaz, ebben az esetben sokkal inkább az elme egészségén, mint a testünkön van a hangsúly, azonban számos formában tölthetünk időt a természetben. A kalandvágyók számára a természet adta lehetőségek sora szinte végtelen, legyen szó hegymászásról, barlangászásról vagy vízi túráról. Aki kevésbé vágyik az ismeretlenre, az választhatja a kertészkedést vagy a sétát.

De mégis miért olyan egészséges az, ha a természetben vagyunk? Egyrészt a friss levegő és természet közelsége egyfajta megnyugvást ad az elménknek, másrészt a napfény hatására testünk az előbbi példához hasonlóan szerotonint, azaz „boldogsághormont” termel.

Ha a logikánk és gondolkodásunk javítása a cél, akkor tökéletes választás lehet szinte bármilyen stratégiai játék. Nem feltétlen kell a mai modern stratégiai videójátékokra és szimulátorokra gondolni, sokkal egyszerűbben hozzáférhető megoldások is rendelkezésre állnak. Gondoljunk csak a sakkra vagy a keresztrejtvényekre. Ezek, éppúgy, mint a testmozgás vagy a természetben töltött idő, javítják a hangulatunkat és a mentális egészségünket, ráadásul a koncentrációs képességünket is fejleszti.

Végül pedig egy olyan hobbi, ami a kreativitásunk és a képzelőerőnk tornáztatásával segít kikapcsolni az elménket: az olvasás. Saulius Tomas Kondrotas szerint „Minden jó könyv gazdagítja a személyiséget.” Talán eltérő véleményünk van a ’jó könyv’ fogalmáról, abban azonban mind egyetérthetünk, hogy egy új világba csöppenhetünk segítségükkel. Ez egy olyan erős koncentrációt eredményez, hogy szinte egyáltalán nem gondolunk ilyenkor a problémáinkra, valamint az érzelmi intelligenciát, a szókincset és a kifejezésmódunkat is fejleszti.

Természetesen ezek a tevékenységek önmaguknak nem oldják meg a komolyabb mentális problémákat, azonban segíthetnek enyhíteni a stresszt és megkönnyíthetik a hétköznapi feszültség levezetését.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.