Menü

Grapefruit: jótékony hatások, érdekességek

A grapefruit magas C-vitamin tartalma mellett egyéb jótékony hatásai miatt is több figyelmet érdemelne. Miért érdemes fogyókúra alatt használni? Mi köze a cukorbetegséghez? Tudj meg többet a grapefruitról!

A grapefruit (Citrus x paradisi) más néven citrancs a citrusfélék legfiatalabb tagja, hiszen története alig 300 évre nyúlik vissza. Az 1750-es években fedezték fel a Karib-térség egyik szigetén, Barbadoson. Feltételezhetően a pomelo (Citrus grandis) és a narancs (Citrus sinensis) természetes hibridjeként alakult ki, bár az elsőhöz közelebb áll. Elnevezését jamaicai farmerek találták ki, magyarul „szőlőgyümölcs”-öt jelent, és arra utal, hogy a fán a grapefruitok úgy helyezkednek el, mint a szőlőn a szemek.

Ma világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon, legészakabbra Floridában és Izraelben, ahol az időnként kritikusan hideg hőmérséklet ellenére az export legnagyobb részét termelik meg. Magyarországra az USA-ból, Izraelből, Spanyolországból, Törökországból, Ciprusról, Dél-Amerikából és Dél-Afrika országaiból kerül, egész évben folyamatosan szállítják.

A grapefruit tápanyagtartalma

Az USDA (USA Mezőgazdasági Minisztériuma) adatbázisának információi alapján 10 dkg nyers grapefruitban az alábbi tápanyagmennyiség található:

• 32 kalória

• 0,1 g zsír

• 0 g só

• 0 g koleszterin

• 8,08 g szénhidrát

• 0,63 g fehérje

20 dkg grapefruit elfogyasztása fedezi egy felnőtt minimális napi C-vitamin szükségletét, illetve az ajánlott A-vitamin bevitel kb. 40%-át, a kalciumbevitel 5%-át és a magnéziumbevitel 3%-át. A grapefruit emellett kisebb mennyiségben tartalmaz még E-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, folátot, pantoténsavat, káliumot, foszfort, mangánt, cinket és rezet is.

A Harvard Medical School állítása szerint a grapefruit glikémiás indexe 25. Ez arra utal, hogy nem befolyásolja jelentős mértékben a vércukrot és az inzulinszintet.

Likopin, béta-karotin és további aktív növényi vegyületek is találhatóak benne, melyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A rózsaszín vagy piros húsú grapefruitok jóval több bioaktív vegyületet rejtenek magukban, több A-vitamint tartalmaznak, valamint antioxidáns hatásuk is potensebb, mint a fehér variációnak.

A grapefruit rendszeres fogyasztásának jótékony hatásai

Támogatja az immunrendszert. Egyik legismertebb tulajdonsága a citrusféléknek, így a grapefruitnak is, hogy nagyon sok C-vitamint tartalmaznak. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a fertőzések megelőzéséhez.

• Fogyókúra-barát gyümölcs. A grapefruit kifejezetten hasznos tud lenni egy testsúlycsökkentő étrend során. Rosttartalma segíti az étvágyszabályozást (egy fél grapefruit 2 gramm rostot biztosít), valamint több kutatás is bizonyította, hogy fokozhatja a súlyvesztést. Egy 2006-ban publikált tanulmány szerint azok a túlsúlyos emberek, akik étkezések előtt elfogyasztottak egy fél friss grapefruitot, átlagosan 1,3 kg-mal többet fogytak, mint a grapefruitot nem evők.

Segíthet az inzulinrezisztencia és diabétesz megelőzésében.

A grapefruit fogyasztás segíthet az inzulinszint szabályozásában, és így csökkentheti az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét. A rendszeres gyümölcsfogyasztás általában véve is összefüggésben áll a jobb vércukor-kontrollal és a 2-es típusú diabétesz alacsonyabb kockázatával.

Javíthatja a szív egészségét.

Egy tanulmányban jelentősen csökkent a vérnyomása azoknak, akik 6 héten át napi háromszor ettek grapefruitot. Ezenkívül a teljes koleszterinszintjük és a „rossz” LDL koleszterinszintjük is javulást mutatott.

Antioxidáns védelmet biztosít. Az antioxidánsok megóvják a sejteket a szabad gyökök okozta károktól, ebből eredően a sejtek idő előtti öregedését és számos súlyos betegség, köztük a rák kialakulását is segíthetnek megelőzni. A grapefruit legfontosabb antioxidánsai: C-vitamin, béta-karotin, likopin, flavonok.

Hidratálja a szervezetet.

A grapefruit tömegének legnagyobb része, kb. 90%-a víz.

Természetesen a tiszta víz ivásánál nincs jobb módszer a folyadékpótlásra, de a folyadékban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is sokat segíthet.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.