Menü

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.

A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, és bár a legtöbb embernek azonnal a szívroham jut erről eszébe , az esetek mintegy 25-30 százalékában nem kardiológiai problémák okozzák a mellkasi fájdalmat. A fájdalomokozó ugyanis bármelyik olyan szerv lehet, amely a mellkasban helyezkedik el, például a tüdő, a nyelőcső vagy a légcső, a bordák, a mellhártya, a bordaközi izmok. Emellett pedig számos helyről "átsugározhat" a mellkasba a fájdalom, például a hátból is.

A mellkasi fájdalom lehet éles, szúró vagy tompa, jelentkezhet hullámokban vagy állandóan. Az ilyen fájdalommal mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert a kiváltó ok lehet egyszerűen elmulasztható, de a fájdalom akár életveszélyes helyzetet is jelezhet.

A mellkasi fájdalom a leggyakrabban valamilyen szívbetegségre vezethető vissza, többek között például koronaér-szűkületre, szívrohamra vagy myocarditisre, pericarditisre (szívburokgyulladásra) is. A szívbetegségre utaló mellkasi fájdalom kisugározhat a karba, a vállba, a hátba vagy akár az állkapocsba is, a jellege nyomásra, szorításra emlékeztethet. A szívbetegséggel összefüggő fájdalmat anginának nevezik, és kiválthatja akár fokozott izgalom vagy érzelmi eredetű stressz is. A szívroham tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom mellett az izzadás, a hányinger, a gyengeség és a légzési nehézségek is.

A mellkasban elhelyezkedő másik fontos szerv, a tüdő betegsége is okozhat mellkasi fájdalmat, például a mellhártyagyulladás vagy a tüdőgyulladás is. Ezeknél a betegségeknél különösen a lélegzetvétel vagy a köhögés lehet fájdalmas, és gyakran láz vagy hidegrázás is kíséri. Szintén mellkasi fájdalommal jár együtt a légmell, valamint a tüdőembólia is - ezek akár az életet is veszélyeztethetik. Az asztmások is megtapasztalhatnak mellkasi fájdalmat, a légzési nehézségek és a köhögés mellett.

Nagyon gyakori oka a mellkasi fájdalomnak a refluxbetegség , vagyis az a jelenség, amikor a gyomorsav visszacsorog a nyelőcsőbe. Ez a mellkasi fájdalom mellett jellegzetes, kellemetlen szájízt és gyomorégést is okozhat. A refluxbetegséget könnyen összekeverhetik a szívrohammal, mert a nyelőcső és a szív meglehetősen közel helyezkedik el egymáshoz. A gyomrot és a nyelőcsövet érintő más betegségek is okozhatnak mellkasi fájdalmat, például a nyelőcső hiperszenzitivitása, a nyelőcsőperforáció, a gyomorfekély is.

Visszavezethető más betegségekre

A mellkasi fájdalom visszavezethető olyan betegségekre is, melyek tulajdonképpen nem közvetlenül a mellkasban elhelyezkedő szerveket érintik. Mellkasi fájdalmat okozhat például a hasnyálmirigy gyulladása vagy az epehólyag betegségei.

Nagyon sok esetben a mellkasi fájdalmat izom-, ízületi, csont- vagy idegproblémák okozzák, például a bordát érő sérülések (ezek is általában lélegzetvételkor vagy köhögéskor okozhak éles fájdalmat), izomhúzódások, zúzódások is.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.