Menü

Szerencsehozó és kerülendő falatok szilveszterre és újévre

Az elmúló óesztendő, illetve az érkező újév fontos esemény, összekapcsolódnak, hatnak egymásra. Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó ételei, lássuk mivel köszöntsük a 2024-es esztendőt!

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Gondolj télre, vess nyár végén is a kertbe

A tavaszi vetések szépen beérnek nyárra, ősz elejére, aki ügyesen csinálja, sok mindent el tud tenni a hűvösebb hónapokra üvegekben vagy fagyasztóban. Amikor kiürül a kert, mert mindent felhasználtunk, érdemes újra bevetni, hogy télre is legyen mivel foglalkozni.

A káposzta 10 áldásos hatása

A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Biztonságos, természetes gyulladáscsökkentők

A krónikus gyulladások kialakulásának elkerülése szempontjából rendkívül fontos a lúgosító táplálkozás, amelynél központi szerepük van az antioxidáns anyagoknak. Cikkünkben bemutatjuk a leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentőket.

Mit egyél januárban?

Tény, hogy a zord, téli hónapokban nem jutunk annyi változatos, egészséges élelmiszerhez, idényzöldséghez, gyümölcshöz, mint más évszakokban, azonban a januári étkezést is fel lehet dobni ízekkel, arról nem is beszélve, hogy a sok újévi fogadalom, lefogyok, leteszem a cigit, sportolni kezdek satöbbi szinte kívánja, hogy – legalább az év legelején – elkezdjünk tudatosabban élni, enni.

Terhesség és székrekedés

A puffadás, a székrekedés kihat a közérzetünkre, s akár az egész napunkat is elronthatja, főleg, ha elhúzódó, vagy gyakran ismétlődő, rendszeres problémáról van szó. Hasznos tanácsokat hoztunk, melyeket természetesen nem csak a várandósok figyelmébe ajánlunk!

Erős Pistás szaloncukor, bögrés bejgli és más

Ha karácsony, akkor legtöbbünknek a halászlé, töltött káposzta és bejgli jut eszébe - legalábbis itthon ezeket fogyasztjuk karácsonykor. A világ más részein azonban teljesen más fogások kerülnek a karácsonyi asztalra és furcsa ünnepi szokásokból sincs hiány.

A káposztafogyasztás áldásos hatásai

A káposzta változatai mindenki számára elérhető, számtalan módon felhasználható, olcsó, emellett pedig rendkívül egészséges. Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.

Egészséges vendégvárók

Hétvégenként vagy esténként gyakran szervezünk vendégségeket. Ilyenkor vagy hatalmas főzésekbe kezdünk, vagy legalábbis néhány süteményt az asztalra teszünk. Amikor pedig végképp nincs időnk, ötletünk vagy kedvünk, akkor kibontunk egy zacskó chipset, ami rendkívül rossz döntés. Hiszen egy kis erőbefektetéssel sokkal finomabb nassolni valókat varázsolhatunk vendégeink elé.

Diétás menü karácsonyra

Azt mondják, az a normális, ha az ünnepek után három kilóval többet nyomsz. Ennyit szed fel az ember a végeláthatatlan vendégeskedés, süteménysütés és háromfogásos vacsorák során. De nem kell, hogy ez feltétlen így legyen. Főzhetünk diétásabban is. Íme, néhány tipp a karcsúbb kivitelű karácsonyért.

C-vitamin bevitele télen? Egyszerűen!

Sokan azt gondolják, hogy a tél beállta nem teszi lehetővé, hogy a szervezetünknek szükséges napi C-vitamin-mennyiséget biztosítsuk. Pedig ez nem is olyan lehetetlen, sőt, egyszerűbb is, mint máskor. A titok, mint sokszor máskor is, az odafigyelésben rejlik.

Életmódváltás a férjek szemszögéből

Elhatároztad, belekezdtél, diétás étrendet alakítottál ki, lecserélted az élelmiszereket, talán sportolni is elmentél, s máris itt a nagy buktatód: a környezeted. Mi fog most történni és mit tegyél? Elmondjuk

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Cigányok

A Magyarországon élő etnikumok és nemzetiségek közül a romák lélekszáma a legjelentősebb. Ők nemcsak kultúrát, zenét és táncot hagyományoznak ránk, hanem jó néhány kiváló receptet. Ezek közül most kettő kerül bemutatásra.

Milyen zöldségeket együnk a szezon előtt?

Bár mindenhol azt olvashatjuk, mennyire fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, arról kevesebb szó esik, hogy mikor milyen típusút válasszunk belőle. A szezonon kívüli zöldségek, gyümölcsök ugyanis akár érzékenyen is érinthetik a szervezetünket.

Fedezzük fel újra „régi” zöldségeinket!

Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb hangsúly van az egészséges táplálkozáson. Ami régen teljesen természetes volt, az úgy tűnik ma már csak erőteljes tudatosítással lehet megőrizni.

Egyszerű és egészséges

Az emberiség a káposztát már jóval időszámításunk előtt háziasította és elkezdte termeszteni. A növény története Dél-Európából indult és mára az egész világot meghódította.