Menü

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai, avagy hogyan fogyasszunk belőlük kevesebbet?

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Tényleg egészséges a gabonapehely?

Valóban a gabonapehely a legjobb választás egy egészséges és gyors reggelire a gyerekeknek?

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Mi a baj a feldolgozott húsokkal?

A feldolgozott hústermékek és bizonyos betegségek közötti összefüggéseket vizsgálva arra vagyunk kíváncsiak, valóban betegségeket okozhatnak a különféle feldolgozott ételek, húskészítmények.

Lehet, hogy Önnek is vashiánya van?

A Magyarországon népbetegségnek számító vashiány sokkal gyakrabban áll hétköznapi problémák hátterében, mint gondolnánk. A fáradékonyság, fejfájás, vagy gyengeség csak néhány olyan tünet, ami mögött másik tucatnyi ok mellett a vashiány is felsorakoztatható.

Káros kozmetikumok – jobb, ha nem használod

Meglepődnél, ha olykor tüzetesen végigolvasnád az arckrémed, az alapozód, a krémeid, a tusolód, az arcpakolásaid, a dekor kozmetikumaid összetevőinek listáját! Pedig van belőlük a fürdőszobapolcon dögivel. Állítólag egy átlagos nő százhatvannyolc, egy férfi nyolcvanöt kozmetikai összetevőt ken magára egyetlen nap alatt.

Vigyázzunk az E-számokkal!

Mennyire ismerjük az élelmiszer adalékok listáját? Megnézzük az összetevőket, amikor vásárolunk?

Mikor nézetted meg utoljára a pajzsmirigyed?

Sajnos a mai napig nincsenek sokan tisztában a pajzsmirigy betegségekkel. Még mindig borzasztóan felületesen kezelt problémáról van szó, vagy szükségtelennek tartott vizsgálatról, melyet sokan nem végeztetnek el. Te mikor nézetted utoljára a pajzsmirigyed?

Amit nem érdemes boltban venni

Ma már bármit megvehetnünk a bevásárlóközpontokban, szupermarketekben, azonban van néhány termék, amit nem érdemes a boltokból beszerezni.

Lekvárfőzés egyszerűen – nemcsak gyakorlott háziasszonyoknak

Noha nagyszüleink rengeteg anekdotát mesélnek a régi szép időkről, amikor még hatalmas üstben főzték a lekvárt, mára már a lekvárkészítés efféle hagyománya kissé más formát öltött. Ma már az is könnyen tehet el lekvárt, aki nem annyira járatos a konyhában.

Szörpök a kertből

Kertünk egy természet adta csoda: friss, éltető és ízletes, egészséges élelmiszerek tárháza. Akinek kertje lehet, érezze magát igazán szerencsésnek. Azonban kertünk terményeiből nemcsak lekvárok készülhetnek, hanem rendkívül finom és változatos szörpök is.

Energiaital és társai ...

Testünk tömegének több mint a fele víz, felnőtt férfiaknál 60%, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt - 50%, míg a csecsemőknél 70%. A folyadékfogyasztás fontosságáról már gyakran hallottunk, hiszen mindannyian jól tudjuk ennek jelentőségét, ám nem mindegy mivel töltjük fel az italos palackokat.

Édességvágyunk rejtett okai- talán ez egy betegség jele?

A cukoréhség és a leküzdhetetlen édességvágy mögött nem biztos, hogy a saját gyenge ellenállási képességünk az ok. Ha gyakran érzünk szinte leküzdhetetlen vágyat a magas cukortartalmú élelmiszerek iránt, könnyen lehet, hogy rejtett probléma áll a háttérben.

Bye-bye gyros: Betiltanák a legnépszerűbb streetfood-ot?

Bombaként robbant a hír, miszerint egy brüsszeli törvénytervezet betiltaná a foszfátok használatát a dönerhús-gyártásban. Ezen anyagok nélkül sokak szerint ellehetetlenül a döner, kebab, gyros gyártás, sőt ennek kapcsán egyenesen a döner betiltásáról beszélnek. Lássuk, mi igaz ebből a hírből!

Házi sajtok reneszánsza

Újra elterjedni látszanak a kézműves, házi készítésű élelmiszerek. Azok után nem is csoda, hogy egyre nagyobb a szakadék a bolti és a saját készítésű termékek között. Most már ott tartunk, hogy néha a nagy áruházláncok is helyet adnak az őstermelőknek, készítőknek. Miért térünk vissza a hagyományoshoz?

Fitt Pöttyös Túró Rudi teszt - kipróbáltuk!

Nagy várakozással készültem, hogy lecsaphassak a Pöttyös új termékére, amelyett "fitt" elnevezéssel reklámoznak. Reményt keltett bennem, hogy a kedvelt, de egészségtelensége miatt hátrányba sorolt termék most új formában, a tudatos táplálkozók számára újragondoltan lesz elérhető. Lássuk, mi valósult meg belőle!

Nem járt le a szappan ideje!

Mára a szappanok használata méltatlanul háttérbe került, pedig egy jó szappannal akár több bőrápoló szert is helyettesíthetünk, hiszen nem csupán tisztító hatással bír.

Nem minden egészséges, ami annak látszik – ne hagyja magát becsapni!

Rengeteg olyan termék sorakozik az élelmiszerüzletek polcain, ami egészségesnek, vagy diétásnak látszik, de sajnálatos módon ezek jó része csupán egy marketingfogás, és az étel csak részben tartalmaz egészséges összetevőket. Cikkünkben felsorolunk néhány figyelemfelhívó példát, hogy Ön is tisztábban lásson!

Tévhit, hogy a tartós tej egészségtelen!

Egy Magyarországon készült felmérés szerint az emberek több, mint fele úgy gondolja, hogy a boltban kapható tejek, valamint tartós tejek egészségtelenek, méghozzá azért, mert tartósítószert tartalmaznak, tejporból készülnek, valamint vizezik őket.

Természetes szappannal ápoljuk bőrünket

Manapság ismét divatba jött a szappanok használata. Az emberek szívesen térnek vissza a természetes eredetű, klasszikus termékekhez, legyen szó akár ételekről, tisztító- és mosószerekről, vagy piperecikkekről. Lassan már minden kirakodóvásárban, sőt a drogériák polcain is nagyobb szappankínálatot találhatunk.