Mit jelent, hogy egy termék organikus és parabénmentes?
Nagy divatjukat élik és nagyon népszerűek a bio, az organikus, a parabénmentes termékek. Vajon mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?
Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)
Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.
Fő a mértékletesség!
„Nagy mértékben méreg, de kis mértékben orvosság?” Ki ne hallotta volna a mondást a régi öregektől. Egészséges az alkohol kis mennyiségben? Jót tesz a szívnek? Mennyi az annyi és kikre vonatkozik? Mai cikkünkben ezt a témát járjuk körül.
Óvatosan a gyümölcsökkel!
Tudjuk jól, hogy a gyümölcsfogyasztás mennyire egészséges, mértékkel még a cukorbetegek és inzulinrezisztensek is ehetik a megfelelő időben és felszívódásuk gyorsaságának figyelésével, azonban tudni kell, hogy a még teljesen egészséges vércukorszinttel rendelkezők sem ehetik mértéktelenül és bármikor.
Antioxidánsok a konyhában
Mi az az antioxidáns? Tehetjük fel mindjárt a cikk elején a kérdést. Antioxidáns alatt azokat a természetes vegyületeket értjük, amelyek képesek gátolni, vagy lassítani a káros oxidációs, bomlási folyamatokat.
Mire jó a szalicilsav?
A szalicilsav hallatán többeknek arcápolás és a kémiai hámlasztás jut az eszébe. Akik nem ismeretesek az arcápolásban, azoknak a szalicilsav lehet nem is jelent különösebben semmit, azonban nagyon sokat köszönhetünk ennek a különleges anyagnak.
Antioxidánsok – mik ezek?
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei. Bizonyos részükhöz csak növényi táplálékon keresztül lehet hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.
Az értékes alma
Ilyenkor, tél derekán a különböző déligyümölcsöknek van szezonja, és az olyan táplálékok, mint az alma kissé háttérbe szorulnak. Méltatlanul, mert az almafogyasztás több szempontból is előnyös.