Menü

Töltsük fel vasraktárainkat!

Leverten ébredünk és a kedvünk a nap múlásával sem lesz jobb. Állandó fáradtság gyötör bennünket, szellemileg, fizikailag is kimerültnek érezzük magunkat. A hajunk hullik, vagy töredezik, rendszeresen fáj a fejünk, vagy szédülünk. Ingerlékenyekké válunk és kedvetlenekké. Nos, ezek a tünetek legtöbb esetben vashiányra vezethetők vissza.

Egy alapos vérvizsgálattal utána járhatunk, hogy a fentebb felsorolt tünetek valóban a vashiány miatt alakultak-e ki. Ha igen, akkor ne ijedjünk meg, hiszen gyógyszeres kezelés nélkül is feltölthetjük vaskészleteinket. Tudatos és megfontolt táplálkozással könnyen segíthetünk a bajon és nemcsak az életkedvünk tér majd vissza, hanem a hajhullásnak, a fáradékonyságnak is véget vethetünk.

A vashiány legtöbbször a helytelen táplálkozás miatt alakul ki. Különösen veszélyes csecsemő, kisgyermek, serdülő korban, amikor rövid idő alatt rendkívül gyorsan nőnek, változnak a gyerekek. Ebben az időszakban fokozott vasszükséglet jellemzi a szervezetet, különben tanulási nehézségek, viselkedés zavarok, megkésett fejlődés, fáradékonyság, aluszékonyság lesz úrrá a gyermekeken. Persze jobb megelőzni a bajt, a kezdetben „mindössze” vérszegénységet” okozó vashiányt, s odafigyelni a megfelelő táplálkozásra. Nyers zöldségekből, gyümölcsökből a legkönnyebb pótolni az elvesztett vasat, de persze a főzött ételek is sokat segíthetnek a bajon.

Miután a C-vitamin nagy mértékben segíti a vas felszívódását, ezért olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk, amelyek sok ilyet tartalmaznak. Például ilyen a citrom, a narancs, a csipkebogyó, a som, de a cseresznyével, a sárgabarackkal és a málnával sem kell fukar étvággyal bánnunk.

A spenót, vagy a sóska köztudottan komoly vastartalommal bíró zöldségféle, de a fokhagyma, a káposztafélék, a sütőtök, a brokkoli, a mangold, a sárgarépa, valamint a petrezselyem is sokat segíthet rajtunk. A hüvelyesek ugyancsak jó megoldást nyújtanak.

Érdemes nassolás helyett inkább magas vastartalmú olajos magvakat (dió, mogyoró, mandula) fogyasztani, reggelire pedig ne hagyjuk ki a zabpelyhet sem.

A halféleségek közül a lazac és a hering, a tejtermékek közül pedig a kecske- és juh készítmények vastartalma kiemelkedő. A belsőségekről pedig még nem is szóltunk, a máj, a velő, vagy a tüdő, ugyancsak jó kis vaspótló étek.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.