Menü

Mi az a cölikália?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.

A cöliákia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) olyan autoimmun betegség, amely a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár. De mi az a glutén? Nos, a glutén a búza fehérjéinek egyik frakciója. A glutén egy természetes fehérje, amely a búzában és más hasonló gabonafélékben található meg, illetve minden olyan élelmiszerben is jelen van, amely glutént tartalmazó gabonafélével készült.

A lisztérzékeny/gluténérzékeny emberek szervezete a glutént tartalmazó ételek fogyasztásakor nem képes felszívni a tápanyagokat, súlyos egészségügyi komplikációk lépnek fel. A betegség tünetei elsősorban az emésztőrendszert érintik: előfordulhat hasmenés, gyakori székelés, hányinger, hányás, puffadás, ezek a tipikus tünetek, mely társulhat vérszegénységgel, izomgyengeséggel, vashiánnyal, csontritkulással, aminek az oka a felszívódási zavar.

Gluténérzékenységet jelző panaszok lehetnek még a bőrproblémák, nőgyógyászati problémák, de olyan teljesen átlagos tünetek is, mint a fáradékonyság, fejfájás, vitaminhiány vagy hajhullás.

Csecsemők és kisgyermekek esetében a lisztérzékenység fájó, duzzadt has is jelzi, vagy az állandó rossz közérzet, illetve, hogy nem növekszik és fejlődik úgy a gyermek, ahogy kellene.

A cöliákia nem kimondottan gyermekbetegség és nem velünk született, hanem bármely életkorban előfordulhat és kialakulhat, akár felnőttként is annak ellenére, hogy addig semmi ilyen jellegű problémánk nem volt, ezért, ha cöliákiás van a családban, érdemes családszűrést végezni.

Nem mindegyik gabonafajta tartalmaz glutént, így például nyugodtan fogyasztható a köles, az amaránt, a rizs, hajdina, quinoa, illetve a gluténmentesen válogatott és csomagolt zab is.

A glutént tartalmazó ételeken kötelező a megjelölés, hogy az érzékenységgel küszködők is tisztában legyenek az összetevőkkel, a gluténmentes jelölést pedig akkor lehet feltüntetni, ha az élelmiszer glutén tartalma nem több mint 20 mg/kg.

A betegség sajnos nem gyógyítható, élethosszig tart, azonban (szigorúan betartott) étrenddel, diétával tökéletesen kezelhető.

A diéta nem könnyű és betartása sem mindig egyszerű, de a tüneteket jelentősen javítja, illetve megszünteti, ezért a betegek kénytelenek követni a szakember, a dietetikus által előírt étrendi megkötéseket.

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.

Gyulladáscsökkentés természetesen? Itt van hozzá a 7 legjobb tápanyag!

A gyulladás természetes védekező mechanizmus a szervezet részéről. Az összetett reakció célja, hogy megőrizze a test épségét a betolakodótól. A probléma akkor kezdődik, amikor ezek a gyulladások alacsonyabb intenzitással ugyan, de állandósulnak.

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A káposzta 10 áldásos hatása

A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Okok a padlizsán mellett

Színes, mutatós, könnyen fogyasztható, számos ételhez felhasználható – de miért érdemes a padlizsánra szavaznunk? Azon túl, hogy finom, számos egészségügyi előnnyel bír.