Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai
- Dátum: 2024.04.21., 19:23
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- diéta, egészség, étrend, fehérje, kálcium, rák, tejcukor
30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.
A szervezet ugyanis sokkal jobban hasznosítja belőle a fehérjét, mint más élelmiszerekből. Ha elhagyod a fehérjét, sajnos azzal jelentősen növeled a csonttörés és a csontritkulás kockázatát. Ha kevés fehérjét fogyasztasz, feltétlenül szedj kalcium és D-vitamin táplálék-kiegészítőt, de arra figyelj, hogy étkezéssel együtt vedd be, mert úgy könnyebben hasznosul.

Nem lesz szükséged alapozóra és korrektorra
Nyugodtan elfelejtheted a korrektort! A tej aknét okoz, így a fehérjementes diéta egy méregdrága bőrszépítő kúrával is felér. A tej tesztoszteronhoz hasonló hormonokat tartalmaz, amelyek serkentik a bőr zsírosodását, ezáltal hozzájárulnak a pattanások és az aknék megjelenéséhez.
Csökken a rákos betegségek kockázata
A svéd kutatások szerint napi egy pohárnál több tej fogyasztása megduplázza a petefészekrák kialakulásának a kockázatát, míg a Harvard Egyetem kutatásai során arra jutottak, hogy már napi két pohár 34%-kal emeli a férfiaknál a prosztatarák kockázatát. A kutatók ezt a tejben található hormonokkal magyarázzák, amelyek tápanyagként szolgálnak a rákos sejtek növekedéséhez.
Felborul az emésztőrendszer egészsége
Amint abbahagyod a fehérje fogyasztását, azzal a probiotikumok bevitelét is mellőzöd. Az egészséges baktériumok, amelyek leginkább a joghurtban és a lágy sajtokban találhatóak, gondoskodnak az emésztőrendszer egészséges működéséről. Jó tudni, hogy probiotikum nemcsak a tejtermékekben található, hanem a savanyú káposztában és a savanyúságokban is.
Hízást okoz
A vaj, a jégkrém és a teljes tej nem éppen fogyókúrás ételek. Egy svéd kutatás szerint azoknak, akik sok zsíros fehérjét fogyasztanak, több mint a fele jelentősen elhízik 12 év alatt, szemben azokkal, akik zsírszegényen étkeznek. A fehérje gazdag zsír- és fehérjeforrás, kiválóan telít, mivel lassan emészthető. Alakod érdekében, fogyasztása mellett kerüld a többi zsírforrást, mint a magvak és a tojás, vagy a tejtermékekből válaszd a zsírszegény változatokat.

Felpuffaszt
Ha puffad a hasad a fehérje elhagyásával, azért a legtöbbször a szója a felelős. Ugyanis a leggyakoribb tejhelyettesítő, a szója igen nehezen emészthető, főleg, ha hirtelen kezded el fogyasztani. Oligoszacharidot, azaz cukormolekulákat tartalmaz, amelyet a szervezet nem tud könnyen feldolgozni, ezért puffadáshoz és gázosodáshoz vezet.
Csökken a halálozási kockázat
A kutatások során azt találták, hogy azoknak a nőknek, akik napi 3 vagy annál több pohár tejet ittak, közel duplájára emelkedett a halálozási kockázatuk az elkövetkező két évtizedben, szemben azokkal, akik csak napi egy pohárral fogyasztottak. A kutatók ezt a hatást a D-galaktóznak tulajdonítják, amely a tejcukor egyik bomlásterméke.
A D-galaktóz oxidatív stresszt és gyulladást okoz, így a különböző krónikus betegségek kiváltója. Érdekes módon az erjesztett tejtermékek, mint a joghurt és a sajt, alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak D-galaktózt. Így azok, akik a tej helyett inkább a joghurtot és a sajtot választják, csökkentik a halálozási kockázat esélyét.
Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?
A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.
Fibromyalgia, a test jelez az elfojtott érzések miatt
Amikor valamink fáj, annak oka van akár egy kellemetlen kór is állhat a háttérben, de minden fájdalom egy jelzés a testünktől, hogy valami nincs rendben.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.