Menü

Tök szezon - így használd fel gyorsan és egyszerűen, receptekkel

Sokan ódzkodnak a töktől, cukkinitól, pedig egy igazán sokoldalú és remek zöldség. Termeszteni is könnyű, ételt is gyorsan lehet belőle készíteni és télire is el lehet rakni, többféle formájában is.

A sóska jótékony hatásai

Áprilistól már érik a sóska, ami azt jelenti, hogy ideje elővenni a hozzá illő recepteket, hiszen nem csak finom, de rendkívül egészséges is.

Ételfóbiák kialakulása, változása és kezelése

Kelkáposzta-főzelék, spenót, répafőzelék, tengeri herkentyűk, különböző állati belsőségek. Ez csak néhány olyan ételnek a neve, amelytől rengeteg ember tartózkodik, adott esetben viszolyog. Van, aki pedig egyenesen undorodik ezektől az ételektől, mint például egy vegetáriánus a húsoktól. A cikkben arra keresem a választ, hogy miért alakulnak ki valakinél ételfóbiák, és miért maradnak ezek velünk akár egy egész életen át.

Főzöd vagy párolod?

Mindennapos küzdelem, hogy a konyhában finom, változatos, lehetőleg olcsó, ám egészséges ételeket alkossunk. Nem csak gyerekeink fejlődésének és immunrendszerének érdekében, hanem azért is, hogy mi, felnőttek is kellő tápanyaghoz és energiához jussunk minden nap, nem mindegy, hogy ételeinket hogyan készítjük el.

Gyakrabban lesz beteg, ha közösségbe kerül a gyerek?

Szeptemberrel elkezdődött az ősz, s ezzel sok kisgyerekes (és nagy gyermekes) családban is egy új időszámítás: a közösségbe kerülés/visszakerülés ideje. Kezdődik a suli, újra indul a hétköznapi mókuskerék.

Szíverősítő ételeket a mindennapokba!

A szív- és érrendszeri megbetegedések már-már népbetegségnek számítanak Magyarországon, bármelyik társadalmi rétegről is legyen szó. Pedig az étkezés odafigyelésével, és néhány finomsággal könnyen csökkenthetjük a kockázatát.

Nem kerül ennyibe, hogy lefogyj!

A diéták és fogyókúrák útvesztőjében gyakran választjuk a kényelmesnek tűnő, gyors megoldásokat, még akkor is, ha rengeteg pénzünkbe kerül. Biztosan nincs más megoldás?

Nem eszem húst, baj?

Gyakori manapság, ha valaki elvből, vagy egészségügyi okokból, illetve bármilyen más megfontolásból nem eszik húst, sem állati eredetűt, vagy egyszerűen csökkenti az étrendjében a húsételek fogyasztását. Fehérjére azonban a szervezetünknek szüksége van, hogyan tudjuk pótolni ezt, ha nem eszünk húst?

Bőrbarnító ételek

Létezik néhány olyan étel, melyet könnyen segítségül hívhatunk, ha a nyári bőrszínt szeretnénk megőrizni. Melyek ezek és hogyan hatnak, erről szól mai írásunk.

Tíz gyors tipp, amellyel máris életmódot váltottál

Nagyon gyakran a pénz és az idő a legelső két kifogás, ha életmódváltásról beszélünk. Engedd meg, hogy megpróbáljalak meggyőzni az ellenkezőjéről, ígérem mindössze tíz változtatás és máris rengeteget tettél az egészségesebb élethez vezető úton, sem drága nem lesz, sem időigényes. Ne lapozz tovább, olvasd el a tíz tanácsom.

„Csak még egy kanállal…”

Sajnos nagyon sok kisgyermekes családban felmerül az evés problémája. Nem eszik jól a gyerek, vagy nem akkor és nem azt, amit, és amikor kéne, vagy a korábbi kedvelt ételeit egyik napról a másikra már csak turkálja a tányérban. A kényszerítéssel azonban a gyermeknek védekező mechanizmusa alakul ki, az étkezés ellen. De, akkor mi a teendő?

Gyerekkonyha – avagy céklapürét csak esőkabátban!

A kisgyerekek esetében különösen fontos, hogy mindig finoman, frissen, egészségesen főzzünk, vásároljunk bababarát és egészséges alapanyagokat. Az étrendjük legyen változatos és tápanyagokban gazdag! De mi a teendő, ha a gyermekeink válogatósak lesznek?

Lencse, a hüvelyesek királynője

Az újév hagyományos étele a lencse. Az átlag magyar azonban év közben alig-alig fogyaszt lencsét. De így van ez a többi hüvelyessel is. Egyes táplálkozási irányzatok tiltják, mások ajánlják. Lássuk, mi szól mellette és ellene, mire érdemes figyelnünk a készítésekor, valamint hogyan dobhatjuk fel ezeket a klasszikus ételeket!

Főételek a megfelelő vitaminfogyasztáshoz

Az őszi és téli vitaminfogyasztásról szóló cikksorozatunk első részében arról volt szó, hogy milyen leveseket érdemes fogyasztani annak érdekében, hogy meglegyen a napi szükséges 400 grammos zöldségfogyasztásunk. Most a második részben pedig a főételekről lesz szó. Szuper receptötletek a cikkben!

Miért szeretjük a brokkolit?

A brokkoli egyre elterjedtebb kedvenc hazánkban is, és nem véletlenül. Széles körűen felhasználható zöldség, amely a vitamindús táplálkozás része, ráadásul segít a rák megelőzésében.

Mángold, a „zabálnivaló” zöldség

Még vagy már kevesen ismerik a mángoldot, pedig kiváló zöldség: komplex felhasználási módja révén többféle zöldség előnyeit egyesíti magában, vitaminforrásban sokakat leköröz, ráadásul még nagyon esztétikus is.