Menü

Mi az a hisztaminintolerancia?

Mi a hisztaminintolerancia? Mi az a hisztamin? Lényegében egy biológiai anyag, amely egy aminosav lebomlása során keletkezik. többek között allergiás reakciók, intolereancia kiváltásában van szerepe, de más feladata is van. Az intolerancia nem keverendő az allergiával.

Szájszárazság – mitől van?

A szájszárazság egy igen kellemetlen probléma, mely bármilyen korosztályt érinthet. Számos oka lehet, nem mindegy, hogy mi okozza és ezt hogyan kezeljük.

Tejérzékenység – laktózérzékenység. Mi a különbség?

A laktózérzékenység és a tejallergia nem ugyanaz. Teljesen más mind a tüneteikben, mind a diétában. Mi a különbség és milyen étrend betartása szükséges a különböző érzékenységek esetében?

Gluténérzékenység: divat vagy betegség?

apjaink egyre égetőbb kérdését adják a különböző ételintoleranciák, s míg a mai napra a cukorbetegek már nagyjából minden boltban tudnak maguknak vásárolni, a gluténérzékenyeknek még mindig nehéz dolguk van. Olykor az is problémát jelent, hogy ők maguk elfogadják ezt a betegséget, de ha azon túl is esnek, a környezetükkel megértetni a helyzetet még mindig nehéz.

A törődés a legjobb orvosság

Ha a kicsi gyerek beteg, vagy fáj valamije, akkor rohan a szülőhöz, és megoldást vár tőle. A tapasztalatok azt mutatják: a gyógyuláshoz fontosabb a figyelem, mint maga a gyógymód.

A gluténérzékenység formában tart – mit tanulhatunk tőlük?

A felmérések azt igazolják, hogy a gluténérzékenyek között szinte alig tényező az elhízás.

Élő, vagy „halott” élelmiszereket eszünk? Nem mindegy!

Antal Vali híres életmód-tanácsadó tanulságos előadásán ismertette: nem mindegy, hogy az élelmiszer, amit fogyasztunk, élő, vagy halott-e. Pontosabban, természetes, vagy mesterséges. A kérdés nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. A két csoportot összehasonlító kutatás megdöbbentő eredményekkel zárult.

A gluténmentes nem biztos, hogy diétás is!

Az ételekkel szembeni fokozott érzékenység, valamint allergia sajnos egyre több embert érint. Az egyik leggyakoribb ilyen intolerancia a lisztérzékenység, azaz a cölikália.