Menü

Az élet italának tartják

Egyre nagyobb közismertségnek és közkedveltségnek örvend, Viktoria Butenko találmánya a zöld turmix. Egyesek az élet italának is nevezik áldásos és jótékony hatásai miatt.

A világgal először Viktoria Butenko ismertette meg a zöld turmixot, vagy angol nevén a green smoothie-t. Az imént említett hölgy a nyers vegán táplálkozás egyik úttörője, lelkes híve, akinek gyógyulás történetei önmagukért beszélnek. Ő találta ki a zöld turmixot is, amit azóta már nemcsak a nyers vegánok, hanem gyakorlatilag mindenki, aki az egészségére odafigyel, isszák.

A zöld turmix lényege, hogy bizonyos gyümölcsöket és zöldeket, leveleket vízzel összeturmixolunk és ezt megisszuk, vagy bekanalazzuk. De mielőtt rátérnénk az elkészítésére, érdemes belemerülni abba, hogy pontosan miért is ajánlatos napi rendszerességgel zöld turmixot fogyasztani.

A nyers ételekben, zöldségekben, gyümölcsökben olyan enzimek találhatóak, amelyek biztosítják a szervezet megfelelő és helyes működését. A szervezetünk ugyan rendelkezik adott számú enzimmel, ám ezeket vészes iramban fogyasztjuk, miközben igyekezünk feldolgozni a mindenféle finomított és feldolgozott, tartósított és főtt ételeket. A zöld turmixok fogyasztásával azonban nap, mint nap biztosíthatjuk, hogy ezek az enzimek, és vele együtt értékes ásványi anyagok és vitaminok, valamint a klorofill megfelelő mennyiségben jusson a testünkbe.

A zöld turmix jótékony, éltető és áldásos hatása igen gyorsan jelentkezik. Pillanatok alatt helyre rakja az emésztést, fokozza az anyagcserét minden szinten, az első napokban akár hasmenést is okozhat, de ettől ne rémüljünk meg. Kitakarítja a mérgeket, a felhalmozódott salakanyagokat a szervezetből, sőt segíti a máj és a vese tisztulását is. Gyulladás csökkentő, erősen antioxidáns, segít a rák megelőzésében. Optimalizálja a szervezet működését, vértisztító, vérhígító, vérképző hatású. Csökkenti a fáradtságot, a táplálékok hasznosításában is részt vesz. Vérszegényeknek, fáradékonyaknak kifejezetten ajánlott, mert energiával tölt fel és sok-sok vasat is nyerhetünk belőle. Kismamáknál fokozza a tejelválasztást.

Akkor se lenne semmi bajunk, ha mostantól kezdve csak zöld turmixon élnénk, hiszen ez mindenféle táplálékkal, vitaminnal bőségesen ellát minket.

A zöld turmix elkészítése

A zöld turmix alapja mindig valamilyen tartalmasabb gyümölcs, mondjuk banán, vagy avokádó, esetleg ananász. A banánhoz adjunk hozzá bármilyen tetszőleges gyümölcsöt (almát, körtét, barackot, meggyet, epret stb.), majd két marék zöld levelet (madársalátát, sóskát, spenótot, lucernát, tyúkhúrt, gyermekláncfüvet stb.). Ezt vízzel felöntve turmixoljuk, amíg zöld, iható, vagy kanalazható folyadékot, egynemű italt nem kapunk. Kezdetben csak egy marék zöldet tegyünk a gyümölcsökhöz, s fokozatosan növeljük az adagot. Érdemes gyömbérrel, fahéjjal, vaníliával fűszerezni, ízesíteni az italunkat. Ki-ki tetszése szerint. A gyümölcsleveket, édesítőket kerüljük és lehetőleg ne használjunk hozzá. Legjobb éhgyomorra fogyasztani, de napközben, ha bármikor ránk tör az éhség, érdemes keverni egy adagot belőle. Fogyókúrázóknak, sportolóknak kifejezetten ajánlott.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.