Menü

Nagy László és Lékai Máté speciális kezeléssel készülnek a visszatérésre

  • Dátum: 2014.10.20., 20:53

Mint ismeretes az MKB-MVM Veszprém két klasszis kézilabdázója is sérülésekkel küzd. Lékai Máté már több hete van kényszerpihenőn térdsérülése miatt, Nagy László pedig a múlt vasárnapi mérkőzésen szenvedett lovaglóizom szakadást, amely miatt több hetes kihagyásra számíthat.

Mindezek ellenére mindkét kiválóság helyet kapott a magyar válogatott Európa-bajnoki selejtezőre készülő keretében, ráadásul klubcsapatuk is nehéz mérkőzések előtt áll. A két sportoló számára így most mindennél fontosabb a gyors felépülés. Ezért is döntött az MKB-MVM Veszprém vezetősége a hiperbár oxigénterápia (HBOT) alkalmazása mellett.

„A csapatnak már van tapasztalata a magas nyomású oxigénterápiával, hiszen azt már Fazekas Nándor esetében is kipróbáltuk. A fiúk felépülésénél most kiemelten fontos az időtényező, és a kezelés ezen valóban sokat tud segíteni” – nyilatkozta Antonio Carlos Ortega az MKB-MVM Veszprém vezetőedzője.

„László és Máté pénteken kezdték meg a hiperbár oxigénterápiát, és mindkettőjüknek több hetes kezelésre lesz szükségük a kamrában a teljes gyógyuláshoz. Bízunk benne, hogy segítségünkkel a két kiváló sportember mielőbb visszatérhet a pályára!” – monda Dr. Szolnoki Nikolett a Hiperbár Centrum orvosigazgatója

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi gyulladások és sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások és műtétek után, besugárzás utáni bőr vagy lágyrész károsodás esetében, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór),   belső fül eredetű halláscsökkenés és fülzúgás kezelésére, valamint stroke miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. által működtetett Hiperbár Centrum nyújt orvosi hiperbár oxigén terápiás kezelést.  A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

Forrás, fotó:
Well PR

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.