Menü

Ásványi anyagok I.: a kalcium

  • Dátum: 2013.02.19., 21:13

A kalcium a szervezetben az egyik legnagyobb mennyiségben található ásványi anyag. Különösen fontos szerepet játszik a csontok és a fogak egészségében, valamint a sejtszintű folyamatokban. Az emberi  szervezetben nagy részt a csontokban található.

Hiánya

Az alacsony kalciumszint gyakran tünetmentes, de okozhat memóriazavart, viselkedésbeli változásokat és depressziót is. A kalcium szintjének súlyos csökkenése azonban egy jellegzetes tünetegyüttest, tetaniat is kiválthat. Tünetei a nyelvben, az ajakban, az ujjakban, a lábakban jelentkező zsibbadásérzés, a lábak és a kezek izomgörcse, általános izomfájdalom és arcizomgörcs, súlyos esetben a gégeizmok görcse és általános görcsök is felléphetnek.

Ezek azonban tényleg csak súlyos esetekben fordulnak elő, a hétköznapokban leggyakrabban tapasztalható tünet a vádliban érzett izomgörcs.

Kalciumforrások

A legközismertebb kalciumforrás a tej és a tejtermékek, de a búzacsíra, a karalábé, a káposzta, a brokkoli és az olajos magvak is tartalmazzák. Ezen kívül - az egyik legismertebb táplálékkiegészítőként is ismert - spirulina algában is kimutatható. Ez körülbelül annyi kalciumot tartalmaz grammonként, mint a tej.

Egy felnőtt átlagos napi kalciumbevitele 1000 mg. Terhesség ideje alatt ez akár 1200 mg-ra, a menopauza időszakában pedig 1500 mg-ra is emelkedik. A kalcium beépülését a szervezetbe a D-vitamin és a tejcukor segíti, viszont a túl sok zsiradék és koffein gátolja.

Fotó: sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!