A vitamin a jobb látáshoz, szebb bőrhöz
- Dátum: 2013.03.06., 09:48
- A vitamin, bőr, bőrápolás, egészséges, koleszterin, köröm, látás, sárgarépa, szemüveg, szép, vitamin
Ki ne emlékezne gyermekkorából, hogy a szülők a sárgarépa fogyasztására buzdították, mondván: jobban fog látni, s fütyülni. A sárgarépa az A vitamin provitaminját azaz karotint tartalmaz.
Az A vitamin, más néven retinol, a vízben oldódó vitaminok családjába tartozik,a látáshoz, a bőr épségéhez, a növekedéshez és az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin.
Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek a máj, vese, szív, a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök.
Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A vitamin hiányának jele lehet a törékeny köröm és a szürkületben romló látás.
Ma már vásárolhatunk az üzletekben A vitamin tartalmú bőrápolókat is, amelyek helyileg pótolják az elveszett vitamint.
A sorozat előző részei:
D-vitamint mindenkinek!
Sokoldalú B-vitamin
Fotó:
sxc.hu
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!