Menü

A vitamin a jobb látáshoz, szebb bőrhöz

Ki ne emlékezne gyermekkorából, hogy a szülők a sárgarépa fogyasztására buzdították, mondván: jobban fog látni, s fütyülni. A sárgarépa az A vitamin provitaminját azaz karotint tartalmaz.

Az A vitamin, más néven retinol, a vízben oldódó vitaminok   családjába tartozik,a látáshoz, a bőr épségéhez, a növekedéshez és az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin.

Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek a máj, vese, szív, a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök.

Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A vitamin hiányának jele lehet a törékeny köröm és a szürkületben romló látás.
Ma már vásárolhatunk az üzletekben A vitamin tartalmú bőrápolókat is, amelyek helyileg pótolják az elveszett vitamint.

A sorozat előző részei:
D-vitamint mindenkinek! 
Sokoldalú B-vitamin

Fotó:
sxc.hu

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.