Menü

Minden kerékpáros akarata

Az Európai Mobilitási Héttől évről évre azt remélik, egyre többen használják majd a tömegközlekedést, illetve a kerékpárjukat

A héten zajlik országszerte az Európai Mobilitási Hét (szeptember 16-22.), amelynek célja a városi mobilitás hosszú távú befolyásolása, valamint az európai polgárok egészségügyi állapotának és életminőségének javítása. A programok vasárnap mindenütt az autómentes nappal zárulnak.

Nemzeti Kerékpáros Chartát írtak alá a hét kerékpáros civil szervezet alkotta Kerékpáros Kerekasztal képviselői 2013. szeptember 17-én, Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. A tárca infrastruktúráért felelős államtitkára, Völner Pál elmondta, hogy a dokumentumot megfelelő kiindulási alapnak tartja a következő uniós programozási időszak szakmapolitikai és finanszírozási céljainak közös véglegesítéséhez.

A Nemzeti Kerékpáros Charta aláírói kijelentik: összehangolt erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy Magyarország egyik legkedveltebb közlekedési-, turisztikai-, rekreációs- és sporttevékenysége, a kerékpározás töretlenül fejlődjön tovább és a fenntartható gazdaságfejlesztés egyik kiemelt pillére legyen 2014-2020 között. E célok eléréséhez jelentős fejlesztésekre van szükség, amelyek fedezetét a civil szervezetek javaslata szerint az uniós források fokozott igénybevétele adná.

Magyarországon jelenleg majdnem minden ötödik utazás esetében a kerékpár a fő közlekedési eszköz. A partnerek szerint ez az érték 2020-ra 22-25 százalékra növelhető. A kerékpáros turizmusban, a kerékpársportban, a hazai kerékpáriparban és kereskedelemben rejlő lehetőségek kiaknázása, a kerékpáros balesetek számának csökkenése esetén Magyarország 150 milliárd forint gazdasági nyereségre, megtakarításra számíthat a következő hét évben – fejti ki a Nemzeti Kerékpáros Charta.

A dokumentumot a European Cyclists' Federation, a Kerékpáros Magyarország Szövetség, a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpársportok Szövetsége, a Magyar Természetjárók Szövetsége, valamint a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség képviselői írták alá.

Völner Pál rendszeres együttműködést kezdeményezett a Kerékpáros Kerekasztallal a Nemzeti Közlekedési Stratégia részét képező Országos kerékpáros koncepció és a civil szervezetek által kidolgozott Nemzeti Kerékpáros Koncepció (2014-2020) közös véglegesítése és elfogadása érdekében. A szakminisztérium a jelenleg zajló Európai Mobilitási Hét magyarországi programjainak koordinátoraként és a Kerékpárosbarát pályázatok kiírójaként is bizonyította elkötelezettségét a kerékpározás népszerűsítése, további térnyerése mellett.

A mobilitási héten országszerte számtalan programmal várják az érdeklődőket. A MÁV Start ebből az alkalomból két kedvezménnyel is szeretné megkönnyíteni a tudatos utazók dolgát, egész héten ingyen szállítja a kerékpárokat, illetve az autómentes napon, szeptember 22-én, ingyen utazhatnak azok, akik felmutatják a forgalmijukat.

A mobilitási hét egyik kiemelt eseménye Esztergomban zajlik majd szeptember 20-án. Ekkor adják át ugyanis az ország első közösségi kerékpáros rendszerét. Az első bérbicikli hálózat első ütemében hat állomást adnak át, nyolcvan dokkoló egységgel és ötven bringával. Mire a teljes rendszer kiépül, már száz bicajt lehet egyszerre kikölcsönözni, mintegy tíz állomáson.

Megtudtuk azt is, a kerékpárokat az állomásokról egy mágneses kártya és PIN kód segítségével lehet kibérelni, amelyre korábban feltöltötték a bérlő adatait. A bérlés akkor fejeződik be, amikor egy másik állomásra a kerékpárt visszahelyezik.

A mobilitási hét programjai igen változatosak, azonban mindenütt a sport, a rendszeres mozgás, a tisztább környezet és levegő témái köré csoportosulnak a rendezvények. Van, ahol még véradást szerveznek, de a legtöbb helyen kerékpáros vetélkedők, futó, vagy gyalogló versenyek, bringás felvonulások és zenés előadások, fellépések szerepelnek az események között.

Forrás:
kormany.hu

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.