Menü

Új célzott kezelési lehetőség az EGFR mutációt hordozó tüdőrákos betegek számára

A monoterápiában adható készítmény késlelteti a daganat progresszióját és javítja a betegséggel összefüggő tüneteket a hagyományos kemoterápiához képest. Az új terápiát az EGFR mutációt hordozó nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek kezelésére törzskönyvezték a napokban az Európai Unióban, így Magyarországos is.

Sokan nem tudják, hogy a tüdőrák valójában egy gyűjtőfogalom, amely nem egyetlen betegséget foglal magában. A betegség különböző altípusai egyes receptorok elváltozásai, vagy túlzott expressziója alapján különböztethetőek meg. Az egyik ilyen tüdőrák típus az EGFR mutációt hordozó daganat, amely a magyar tüdőrákos betegek mintegy 10-15%-át érinti. Ezen betegek számára jelent új reményt a most törzskönyvezett készítmény.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az új terápia jelentősen késlelteti a daganat progresszióját, továbbá javítja a betegek tüneteit – például légszomj, köhögés és mellkasi fájdalom – és életminőségét. A terápia alkalmazhatóságának meghatározásában kiemelkedő fontosságú a daganat EGFR mutációjának korai vizsgálata, amely jelentősen befolyásolhatja a további kezeléssel kapcsolatos döntéseket, és fontos információkat nyújthat a megfelelő személyre szabott terápia összeállításához.

A készítmény egyedülálló mechanizmusának kulcsa, hogy hatékonyan gátolja az EGFR-t és az ErbB receptorcsalád azon tagjait, amelyek felelősek a jelentős halálozással járó rákos daganatok növekedéséért és szétterjedéséért. A III. fázisú törzskönyvezési klinikai vizsgálat adatai bebizonyították, hogy az új terápiát elsővonalbeli kezelésként kapó betegek majdnem egy évig éltek a daganatuk további növekedése nélkül, a hagyományos daganatellenes terápiában részesített betegek alig több mint fél évével szemben. Az új kezelés okozta mellékhatások a betegek nagy része által tolerálhatóak voltak, s csak 8% volt azon betegek aránya, akik a gyógyszerrel összefüggő nemkívánatos esemény miatt abbahagyták a kezelést.

A tüdőrák a rosszindulatú daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb típusa, amely 1,6 millió új megbetegedést jelent évente világszerte. Több ember hal meg tüdőrákban, mint vastagbél-, emlő-, és prosztatarákban együttvéve. A tüdőrák egyedül évente majdnem 270.000 halálesetért felelős Európában. Magyarország világelső a tüdőrákos megbetegedések tekintetében.

Forrás:
Well PR Ügynökség

Fotó:
pixabay.com

Vitamin helyett

Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom

Immunerősítés ősszel

Bár olykor az időjáráson sem látszik meg, de valóban elkezdődött az igazi őszi időszak. Viszont ez a kései nyár számos lehetőséget tartogat számunkra, ha szeretnénk az egészségünket felkészíteni a jóval vitaminszegényebb téli hónapokra.

Az agyrázkódás okai és (lehetséges) következményei

Gyerekként három óra ugrálás, jó sok elesés, meg egy kiadós verekedés sem tudja ledönteni az embert a lábáról. Felnőttként ennél jóval kevesebb is elég ahhoz, hogy komoly bajok történjenek.

Az altató mellékhatásai a szervezetre

A rövid hatású szereket azoknál a pácienseknél alkalmazzák, akik nehezen alszanak el, ezek ugyanis gyors hatásukkal segítik az elalvást, majd a rövid hatástartam miatt nem okoznak másnap álmosságot.

Zöldségek, amelyek nagyon hízlalnak

Vannak olyan zöldségek, amelyeket jobb, ha elkerülünk a diétánk alatt. Kik az igazán tiltólistások?