Menü

Halottak napja - Meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat a budapesti temetők

A szokásosnál hosszabban, 7 órától 20 óráig tartanak nyitva a budapesti temetők csütörtöktől vasárnapig mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából. Jövő hétfőn visszaáll a szokásos rend, 7.30-tól 17 óráig tartanak nyitva a sírkertek - közölte a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. az MTI-vel.

Mint írták, az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben csütörtöktől vasárnapig ingyenesen igénybe vehető, 8 és 17 óra között közlekedő mikrobuszok segítik a közlekedést.

Gépjárművekkel az ünnepek alatt tilos a behajtás a temetőkbe, az Új köztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével. Az Új köztemetőben ezen időszak alatt díjmentes a gépkocsibehajtás. Ha a temetői gyalogosforgalom sűrűsége megengedi, az EU-országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatókat szállító gépjárművet időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe - tették hozzá.

Rendkívül indokolt esetben a temető vezetője vagy megbízottja a "nagyon idős, illetve járóképtelen, de mozgáskorlátozott igazolvánnyal nem rendelkező" embert szállító gépkocsit beengedheti a temetőbe 7 és 12 óra között, a gyalogosforgalom függvényében. A mozgáskorlátozott és nehezen mozgó látogatókat is arra kéri a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., hogy ezeken a napokon lehetőség szerint 7 és 12 óra között keressék fel a temetőket. Ez alól kivételt képez az Angeli úti és a Tamás utcai temető.

Felhívták a figyelmet arra: a temetőkben megerősített rendészeti szolgáltatást biztosítanak, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon. Pénteken és szombaton mentőautók is készenlétben állnak az Új köztemetőben.

 Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: keddtől a rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését.

A rendőri vezető arra kérte az autósokat, hogy a temetők, különösen a nagyobb sírkertek környékén kialakított ideiglenes forgalmi rendre figyeljenek oda, hiszen nem biztos, hogy a korábban megszokott útvonalakon tudnak majd közlekedni. A nagyobb temetők környékén külön parkolóhelyeket jelöltek ki - tette hozzá.

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztálynak vezetője fontosnak nevezte, hogy parkolás után mindenki zárja be az autóját, az utastérből pedig minden csomagot rakjanak el a csomagtartóba, sőt ha kell, vigyék magukkal. Hangsúlyozta, hogy a temetőkben a kézitáskákat, hátizsákokat is őrizni kell, nem szabad a csomagokat a sírokon hagyni. Ha problémát észlelnek, akkor keressék a rendőröket, polgárőröket.

A police.hu-n az olvasható, hogy a rendőrkapitányságok felvették a kapcsolatot a temetők gondnokaival, üzemletetőivel, valamint a polgárőrökkel és a közterület-felügyelőkkel. A sírkertekbe a forgalmasabb időszakokra állandó jelenlétet, illetve visszatérő ellenőrzéseket szerveztek, és ha szükséges, a rendőrök segítik a gyalogosok és járművezetők közlekedését.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az ünnepi hosszú hétvégén egyes buszok, villamosok sűrűbben járnak a temetői vonalakon, emellett több rendkívüli járatot is indítanak. Az Új köztemetőbe a 68A, a Budafoki temetőbe az 58A, a Csepeli temetőbe pedig a 38B rendkívüli autóbuszjáratokkal is el lehet majd jutni. A BKK a gyalogosoknak a várhatóan megnövekvő gépjárműforgalom miatt a villamosok igénybevételét javasolta.

Pénteken lesz mindenszentek, szombaton pedig halottak napja. Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ünnep Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.

Forrás, fotó:
MTI

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.