Menü

Kezelhető, de nem gyógyítható

Ezzel a kellemetlen bőrbetegséggel azért is nehéz meg tanulni együtt élni, mert bár nagyon sok embert érint, mégis társadalmi tévhitek övezik, amelyek gátolják az elfogadást és fokozzák a beteg szégyenérzetét.

Igen, sokakat érint a pikkely sömör, az európai lakosság 1-2 százalékát, Magyarországot nézve ez körülbelül 150 ezer embert jelent. Olyan bőrbetegségről van szó, melynek oka egyrészről genetikai hajlamra, másrészről pedig káros környezeti hatásokra vezethető vissza. Ez azt jelenti, hogy a meglévő hajlam és valamilyen stressz-hatás együttesen okozza ezt a kellemtelen tünetekkel járó bőrbetegséget. Ha valaki örökli a betegségre való hajlamot, és élete során elszenved egy lelki traumát, vagy például valamilyen fizikai sérülést(műtéti heg), akkor nagy valószínűséggel megjelennek bőrén a pikkely sömör tünetei.

És hogy cáfoljuk a betegséget övező tévhiteket, mindjárt le is szögezzük, hogy nem fertőző betegségről van szó. Sajnos azonban nem gyógyítható, viszont egyre jobb módszerek segítségével kezelhető, és átmenetileg tünetmentességet is el lehet érni.

Tulajdonképpen bizonyos immunrendszer változások hatására a bőrön (általában először a térd és a könyök körül) száraz, hámló, vörös és viszkető foltok jelennek meg.

Az enyhébb tünetek kenőccsel is kezelhetőek. Súlyosabb esetben komplex fényterápia javasolt. Az újabb fényterápiás eljárások a holt- tengeri kezeléshez hasonló hatásúak. Lényege, hogy az UV fény és a sós víz pozitív hatásaira épülnek. Az UV fény regenerálja az elváltozott bőrfelületet, a só egyrészről leszedi a pikkelyes részeket, másrészről a magnézium só csökkenti a gyulladást. A jó hír az, hogy a fényfürdős kezelést a Társadalom Biztosító is támogatja, így évi 25 kezelés mindenkinek biztosított.

Ez a bőrbetegség (ahogyan már említettük) összefügg az immunrendszer állapotával. Immunrendszerünk működését pedig a különböző stressz-hatások negatívan befolyásolhatják. Ezért a pikkely sömörben szenvedők tapasztalhatják, hogy a stresszes életmódnak nemcsak a betegség kialakulásában, hanem a tünetek rosszabbodásában is szerepe van.

Ez a bőrbetegség nemcsak kellemetlen tüneteket jelent, hanem esztétikai problémákat is okoz. Sajnos a társadalmi megbélyegzés csak tovább növeli a szégyenérzetet, amely előbb-utóbb elszigetelődéshez vezet. A pikkely sömörben szenvedők egyébként teljes, aktív életet tudnak élni (a tüneteket szinten tartása mellett), de csak akkor, ha hagyjuk, és a megbélyegzéssel nem állítunk plusz akadályokat.

Fotó:
orvoslexikon.hu

5 saját testsúlyos gyakorlat, ami gyönyörű alakot farag

A saját testsúlyos gyakorlatok előnye, hogy nem igényelnek eszközt, ez az eszköz már adott - a saját test súlyát használják az erősítéshez. Az alábbi gyakorlatok ráadásul egyszerre több nagyobb izomcsoportot is megmozgatnak, ezzel maximalizálva a hatékonyságot.

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

A hajnövesztés titkai

Sok nő és hölgy küzd azzal, hogy lassan nő a haja, közben ráadásul egészségtelen és töredezett. Vagy fodrász után sokan nincsenek megelégedve az eredménnyel, ezért minél inkább visszaakarják kapni régi frizurájukat. Az alábbiakban tippeket olvashattok, hogy az átlagnál gyorsabban nőjön a hajatok.

Mit tehetünk szétnyílt hasizom ellen?

A szétnyílt hasfal a terhesség velejárója lenne? Sajnos azt kell, hogy mondjam, többedik terhességnél igen nagy az esély rá. Az egyenes hasizmok eltávolodása a terhesség alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat, ha a magzat növekedésére gondolunk, akkor nyilvánvaló következménye a terhességnek. Hogy lehet megelőzni, mi a megoldás?

A bőrbetegségek lelki okai

A száraz bőrnek számos oka lehet, valamint kortól és nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat. A levegő páratartalmától kezdve a ruhánk anyagáig szinte bármi irritálhatja a bőrünket, különösen akkor, ha nagyon érzékeny a bőrünk. Éppen ezért egy nagyon gyakori tünetről beszélünk, mely a legtöbb esetben nem jelez betegséget és otthon is könnyen kezelhető.