Menü

Amikor nem jön a baba- Okok férfi oldalról

Sokféle okból (lelki, testi) kifolyólag várathat magára a gyermekáldás. Általában ilyenkor a női oldal esik górcső alá elsődlegesen. Ezúttal azonban néhány olyan problémát nevezünk meg, amely férfi oldalról nehezíti meg a sikeres fogamzást.

Ezek a problémák elsősorban az életmóddal kapcsolatosak, melyek változtatásokkal orvosolhatóak. Bár közhelyesnek tűnhet, mindjárt az elején érdemes a helyes táplálkozásra terelni a szót. Ez több szempontból is problémás lehet. A túlsúly, az elsavasodás, és túlzott édesség fogyasztás is egyaránt gondot jelenhet a fogamzásképességet illetően.

A túlsúly és sok ülés (autóban, vagy például számítógép előtt) egyaránt a kismedencei vérellátás pangását okozhatja. Az édességfüggőség következtében pedig elszaporodhatnak a szervezetben a gombák (például Candida albicans), ami szintén ivarszervi problémához, impotenciához vezethet.

A stressz szerepe sem elhanyagolható a problémakörből. Nemcsak egy stresszes munkahelyből fakadó káros hatásokat érdemes megemlíteni, a számítógép nagyon gyakori használata is hasonlóan negatív következményekkel járhat. Számítógép használat során elektroszmog keletkezik, ami felhalmozódva a szervezetben mágneses mezőterhelést okoz. Ez olyan biológiai hatásokat vált ki, ami hosszú távon veszélyezteti a babavállalást is.

Ez csak néhány probléma a lehetségesek közül, ugyanakkor fontos tudatosítani, hiszen ezek az akadályok legtöbbször életmódbeli változtatásokkal elháríthatóak.

Fotó:
sxc.hu

Minden cseppje kincs

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatejes táplálás világnapjává, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatej fontosságára, valamint a szoptatás az anya és a gyermek közötti személyes kapcsolat kialakításában játszott meghatározó szerepére. A világnap alkalmából a Czeizel Intézet IBCLC laktációs szaktanácsadójával, Bocskainé Irénnel beszélgettünk.

Szülés 40 felett

Manapság egyre több nővel fordul elő, hogy a negyedik X-et is elhagyja, mire úgy érzi készen áll és a feltételek is adottak arra, hogy gyermeket vállaljon. Az időpont kitolásának számos magyarázata lehet, azonban biológiai tény, hogy a kor előrehaladtával a nők fogamzóképessége csökken. Arról, hogy ebben az életszakaszban maga a teherbeesés, valamint a terhesség milyen kihívásokkal, esetleges veszélyekkel járhat, és hogy mit tehetünk a siker érdekében dr. Tidrenczel Zsolttal a Czeizel Intézet szakmai igazgatójával beszélgettünk.

A terhesség legkorábbi jelei

Testünk gyakran már a terhességi teszt pozitívvá válása előtt elárulja nekünk, hogy áldott állapotban vagyunk. A terhesség első jelei azonban nagyon sok esetben összekeverhetőek valamilyen orvosi probléma jeleivel vagy lehet egyszerűen csak PMS is, tehát fontos mielőbb elvégezni egy tesztet.

Egészséges életmód kisgyermekkel?

A hozzátáplálás időszaka 4-6 hónapos korban kezdődik általában, az egyes ételeket lassan, fokozatosan, apránként vezetjük be, változatosságra törekszünk és egészséges életmódra. Vajon hol romlik ez el a későbbiekben?

A legjobb játék, ami nem játék

Egy totyogót lefoglalni sosem egyszerű. Saját fiaim megfigyeléséből kifolyólag is tudom, hogy amikor megveszem a 15 ezres készségfejlesztő szuperszónikusan hiperszuper játékot, akkor is a citromleves flakonnal játszik órákig, vagy az ajtókitámasztót tologatja, mert az izgalmas.