Menü

Egy egyszerű vitaminbomba

A retek főként tavaszi csemegeként számon tartott zöldség, de magas vitamintartalma miatt az őszi és a téli hónapokban is nagyon hasznos lehet szerveztünk számára.

Bár a retek szezonja inkább tavaszra tehető, mégis az őszi hónapokban is beszerezhető, olcsó zöldségről van szó, mely tökéletes kiegészítője lehet táplálkozásunknak.

Legismertebb a piros, apró csomóban kapható hónapos retek, de a hosszú fehér jégcsapretek, és a fekete gömbölyű változat is elterjedt. Jó tudni, hogy a hónapos retek zsenge levele is fogyasztható, jó kiegészítője lehet salátánknak. A retek remek hozzávaló szendvicshez és salátához egyaránt, és sokféle jótékony hatással lehet szervezetünkre.

Tavasszal és az őszi hónapokban is kiváló vitaminforrás lehet a retek, kifejezetten sok C-vitamint tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával immunrendszerünket erősíthetjük. Sok rostot, és B-vitamint is tartalmaz, jó kiegészítője lehet egy diétának is. Megfázás, influenza, és emésztési problémák ellen is bevethető. A retek illóolajai serkentik az epetermelést, jótékony hatással vannak a máj és az epehólyag működésére. És még az epekőképződés megelőzése érdekében is ajánlott gyakori fogyasztása. Egyébként fekete retek és méz keverékéből természetes köhögéscsillapító szert állíthatunk elő egyszerűen.

A sok pozitív élettani hatása ellenére, krónikus fekély-, és epebetegségek esetén fogyasztása nagy mennyiségben nem ajánlott. És bár alapvetően az emésztési rendszert pozitívan befolyásolja, gyomorégés esetén a retket inkább hagyjuk ki étrendünkből. 

Fotó:
pixabay.com

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!