Menü

Egy egyszerű vitaminbomba

A retek főként tavaszi csemegeként számon tartott zöldség, de magas vitamintartalma miatt az őszi és a téli hónapokban is nagyon hasznos lehet szerveztünk számára.

Bár a retek szezonja inkább tavaszra tehető, mégis az őszi hónapokban is beszerezhető, olcsó zöldségről van szó, mely tökéletes kiegészítője lehet táplálkozásunknak.

Legismertebb a piros, apró csomóban kapható hónapos retek, de a hosszú fehér jégcsapretek, és a fekete gömbölyű változat is elterjedt. Jó tudni, hogy a hónapos retek zsenge levele is fogyasztható, jó kiegészítője lehet salátánknak. A retek remek hozzávaló szendvicshez és salátához egyaránt, és sokféle jótékony hatással lehet szervezetünkre.

Tavasszal és az őszi hónapokban is kiváló vitaminforrás lehet a retek, kifejezetten sok C-vitamint tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával immunrendszerünket erősíthetjük. Sok rostot, és B-vitamint is tartalmaz, jó kiegészítője lehet egy diétának is. Megfázás, influenza, és emésztési problémák ellen is bevethető. A retek illóolajai serkentik az epetermelést, jótékony hatással vannak a máj és az epehólyag működésére. És még az epekőképződés megelőzése érdekében is ajánlott gyakori fogyasztása. Egyébként fekete retek és méz keverékéből természetes köhögéscsillapító szert állíthatunk elő egyszerűen.

A sok pozitív élettani hatása ellenére, krónikus fekély-, és epebetegségek esetén fogyasztása nagy mennyiségben nem ajánlott. És bár alapvetően az emésztési rendszert pozitívan befolyásolja, gyomorégés esetén a retket inkább hagyjuk ki étrendünkből. 

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.