Egy egyszerű vitaminbomba
- Dátum: 2013.11.11., 16:22
- C-vitamin, köhögéscsillapító, megfázás, retek, vitaminforrás
A retek főként tavaszi csemegeként számon tartott zöldség, de magas vitamintartalma miatt az őszi és a téli hónapokban is nagyon hasznos lehet szerveztünk számára.
Bár a retek szezonja inkább tavaszra tehető, mégis az őszi hónapokban is beszerezhető, olcsó zöldségről van szó, mely tökéletes kiegészítője lehet táplálkozásunknak.
Legismertebb a piros, apró csomóban kapható hónapos retek, de a hosszú fehér jégcsapretek, és a fekete gömbölyű változat is elterjedt. Jó tudni, hogy a hónapos retek zsenge levele is fogyasztható, jó kiegészítője lehet salátánknak. A retek remek hozzávaló szendvicshez és salátához egyaránt, és sokféle jótékony hatással lehet szervezetünkre.
Tavasszal és az őszi hónapokban is kiváló vitaminforrás lehet a retek, kifejezetten sok C-vitamint tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával immunrendszerünket erősíthetjük. Sok rostot, és B-vitamint is tartalmaz, jó kiegészítője lehet egy diétának is. Megfázás, influenza, és emésztési problémák ellen is bevethető. A retek illóolajai serkentik az epetermelést, jótékony hatással vannak a máj és az epehólyag működésére. És még az epekőképződés megelőzése érdekében is ajánlott gyakori fogyasztása. Egyébként fekete retek és méz keverékéből természetes köhögéscsillapító szert állíthatunk elő egyszerűen.
A sok pozitív élettani hatása ellenére, krónikus fekély-, és epebetegségek esetén fogyasztása nagy mennyiségben nem ajánlott. És bár alapvetően az emésztési rendszert pozitívan befolyásolja, gyomorégés esetén a retket inkább hagyjuk ki étrendünkből.
Fotó:
pixabay.com
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.