Menü

Mérték az érték

A pálinka kifejezetten magyar alkoholos ital, ezt az elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja Európai Uniós döntés értelmében. Az igazi hungarikumnak számító ital azonban nemcsak ízletes és meglehetősen erős szesz, hanem igazi gyógyír is néhány betegségre.

Ebben az írásban senkit sem akarunk arra buzdítani, hogy bármilyen nyavalya is érje inkább a pálinkás üveghez nyúljon, mintsem orvoshoz forduljon, azonban az tény, hogy a magas alkohol tartalmú ital kis mértékben, bizonyítottan jótékony hatással van a szervezetünkre.

Sok idős embertől hallottam már, hogy a jóféle házi pálinkának köszönheti egészségét és azt, hogy szép kort megélt. Ezek a szépkorúak azt mondják, naponta elfogyasztanak egy kupicával és kutya bajuk. Elkerüli őket a nátha, az influenza, nem fájnak az ízületeik és rendben van az emésztésük is.

A pálinka kifejezetten magyar találmány, amely tiszta gyümölcsből készül lepárlással. Az eljárás során 40-55 fokos italt kapunk, amely bizony igen magas alkohol tartalmat jelent. A néphiedelem is úgy tartja, éppen emiatt a magas alkohol tartalma miatt kiváló a pálinka a gyomor- és bélrendszeri panaszokra, ugyanakkor serkenti az emésztést és lebontja a zsírokat is.

Az imént említett tulajdonsága miatt megfázáskor, infuenzás tünetek, köhögés, torokfájás esetén is ajánlják a fogyasztását, mondván fertőtleníti és tisztítja a légutakat. Fájdalom csillapítónak, görcsoldónak is használhatjuk még.

Különböző gyógynövényes tinktúrák, ecsetelők alapanyagaként is használhatjuk _ külsőleg, vagy belsőleg. Tudni kell még, hogy sebek, egyéb sérülések, horzsolások fertőtlenítésére egyáltalán nem alkalmas, helyette inkább használjunk tiszta vizet, vagy szappanos vizet.

A szakemberek még azt is megjegyzik a pálinkával kacsolatban, hogy szobahőmérsékleten fogyasztva érhetjük el a legjobb ízhatást. Valamint soha ne éhgyomorra igyuk, ugyanis így rendkívül káros a gyomorra, viszont étkezések után kifejezetten emésztést serkentő.

Még egyszer hangsúlyoznánk, a pálinka jótékony hatásai csak akkor érvényesülnek, ha mértékkel fogyasztjuk, ellenkező esetben inkább a magas alkohol tartalom miatt a részegség állapota állhat fenn.

Fotó:
pixabay.com

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elhanyagolt csodaszerünk – a homoktövis

Bár ősszel mindig előkerül, egész évben érdemes fogyasztani a homoktövist, hiszen számtalan panaszra és betegségre kínál megoldást.

A szívgyógyító galagonya nyomában

A galagonya virágos hajtás végéből, vagy a galagonya bogyójából készült tea nemcsak erősíti és nyugtatja a szívet, hanem a rendetlen vérnyomásra is jótékony hatással van. Hogyan fogyasszuk?

Az étkezési kovaföld egészségügyi előnyei

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?