Menü

Korunk betegsége a metabolikus szindróma – mi ez valójában?

A metabolikus szindróma egy olyan, sajnos mostanában gyakori egészségi állapot, amelyet az elhízás, a magas vérnyomás, és vércukorszint, valamint a kóros vérzsír-összetétel jellemez. E tünetek együttes jelenléte sokszorosára növeli a koszorúér-betegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét, s a keringési rendszer zavarai miatt a férfiaknál akár merevedési zavarokat is okozhatnak.

A metabolikus szindrómát akkor állapíthatjuk meg valaki esetében, ha a következő kockázati tényezők közül három jelenléte beigazolódik: centrális vagy alma típusú elhízás, kóros vérzsír-összetétel, magas vércukor, vagy túlzottan magas vérnyomás.

Ha az ember testsúlya több, mint 20%-kal meghaladja az ideális értéket, akkor már elhízásról beszélünk. A testsúly ilyesfajta megnövekedése növeli az inzulin rezisztencia kialakulásának lehetőségét, s ennek következtében a szervezet máshogy reagál az inzulinra. Jellemző tünete az alma típusú elhízás, amikor a zsír a törzs és a has körül halmozódik fel.

A koleszterin szintje szintén a metabolikus szindróma egyik jellemző mutatójának számít. Kóros vérzsír-összetételről akkor beszélünk, ha vérünkben túl nagy mennyiségű az LDL-koleszterin, és kevesebb a HDL-koleszterin szintje. Ilyenkor a verőereket elzáró zsíros lerakódás, plakk alakul ki, s megnehezíti a szív munkáját. A HDL-koleszterin eltávolítja a lerakódott plakkokat, s akadályozza az erek elzáródását. Ez a koleszterin jó hatással van a szívre, hiánya viszont szívinfarktus vagy stroke kialakulására okozhatja.

A magas vércukorszint is kockázatot hordoz magában. Normál esetben a cukor hamar kiürül a vérből és energiává alakul, ha viszont mennyisége a vérben kórosan megemelkedik, így minden szervhez és szervrendszerhez eljut, mint a szív, az érhálózat, a vese vagy az idegrendszer. Az állandó magas vércukorszint az egyes szerv vagy szervrendszer károsodásához vezethet, mint például szívizomelhalás, stroke, vakság vagy akár egy végtag elvesztése.

 A magasvérnyomás fennállásakor az erekben nagy nyomással áramlik a vér, ez károsítja az érrendszert, mert az erekre ható krónikus nyomásemelkedés következtében faluk megvastagszik, meszesedik, és kevésbé lesz rugalmas. Következményeképp nagyobb az esély szívinfarktus, stroke és veseelégtelenség kialakulására. Metabolikus szindróma esetén az felerősödik az érelmeszesedés, másnévenatherosclerosis. Az atherosclerosisaz arteria (artéria) és scleros (kemény) görög szavakból tevődik össze. A kifejezésben a görög athere szó búzalisztpépet jelent, s megállapítható, hogy az ér belseje ilyenkor ehhez hasonló jeleket mutat.

Ezen tünetek kialakulásában a férfiak fokozottan veszélyeztetettek. Például a merevedési zavar hátterében sokszor valamilyen keringési betegség húzódik meg, mely a negyvenes éveiben járó, szexuálisan aktív férfiakat is érinti. Az erekcióhoz nem csak megfelelő szexuális ingerre, hanem egészséges érrendszerre is szükség van, a barlangos testecskék vérrel való telítődéséhez. Az ilyen korú magyar férfiak legalább a felénél kimutatható valamelyik betegség, vagyis a cukorbetegség, a magasvérnyomás, a szívbetegség, valamint a pajzsmirigyműködés zavara, vagy egyszerre több is.

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy a tünetek észrevételekor forduljunk orvoshoz, nem csak akkor, amikor már nagyobb baj van.  Ha időben kezeltetik az elsőre ártalmatlan tüneteket, a későbbi komolyabb problémákat meg is lehetne előzni. A megelőzés mindenekelőtt az életmódunkra való odafigyelés, többek között a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás elkerülése, valamint az egészséges étrend, mely a szív- és érrendszeri betegségekkel egyetemben a merevedési problémák kialakulását is csökkentheti

Fotó:
sxc.hu

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!