Menü

Kicsi, zöld, jó – a kivi

A kivi az egyik legfelkapottabb gyümölcs ebben a január végi-február eleji időszakban. Népszerűvé válásának oka nem véletlen, a sok vitamin mellett különböző betegségek megelőzésében is segíthet.

A fura kinézetű és jellegzetes ízű gyümölcsről mindenki elsősorban Új-Zélandra asszociál, ami helyes, de a kivi igazából kínai származással büszkélkedhet. Korábban több más névvel is illeték, mai elnevezését új-zélandi meghonosítóitól kapta, a kivi a helyiek nemzeti jelkép-madara.

A kivi komoly B, C, és K-vitamin-forrás, tartalmaz A-vitamint, valamint értékes antioxidánsokat és nyomelemeket. Bebizonyították, hogy jelentősen csökkenti a magas vérnyomást, abban az esetben, ha valaki naponta legalább három darabot elfogyaszt. Jótékony hatása azonban itt nem áll meg, védi szívünket és szebbé, feszesebbé teszi bőrünket. Ezek mellett emésztésjavító tulajdonságát is feljegyezték.

A téli időszakban felerősödnek előnyei, a nagyon fontos C-vitamin remekül pótolható belőle, mindössze egy darabbal ki tudjuk elégíteni napi szükségletünket. Napi fogyasztásra ajánlott, ami alól a vesebetegséggel küszködők, és az allergiások jelentenek kivételt.

Persze egyáltalán nem mindegy a gyümölcs minősége, a napokban is foglaltak le Magyarországon eladásra szánt kivi-szállítmányt. Csak olyan helyen vásároljunk, ami már korábban bevált, ahol feltüntették a származási helyet, és egyébként is megbízunk a készlet minőségében.

Fotó:
pixabay.com

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.