Menü

Kicsi, zöld, jó – a kivi

A kivi az egyik legfelkapottabb gyümölcs ebben a január végi-február eleji időszakban. Népszerűvé válásának oka nem véletlen, a sok vitamin mellett különböző betegségek megelőzésében is segíthet.

A fura kinézetű és jellegzetes ízű gyümölcsről mindenki elsősorban Új-Zélandra asszociál, ami helyes, de a kivi igazából kínai származással büszkélkedhet. Korábban több más névvel is illeték, mai elnevezését új-zélandi meghonosítóitól kapta, a kivi a helyiek nemzeti jelkép-madara.

A kivi komoly B, C, és K-vitamin-forrás, tartalmaz A-vitamint, valamint értékes antioxidánsokat és nyomelemeket. Bebizonyították, hogy jelentősen csökkenti a magas vérnyomást, abban az esetben, ha valaki naponta legalább három darabot elfogyaszt. Jótékony hatása azonban itt nem áll meg, védi szívünket és szebbé, feszesebbé teszi bőrünket. Ezek mellett emésztésjavító tulajdonságát is feljegyezték.

A téli időszakban felerősödnek előnyei, a nagyon fontos C-vitamin remekül pótolható belőle, mindössze egy darabbal ki tudjuk elégíteni napi szükségletünket. Napi fogyasztásra ajánlott, ami alól a vesebetegséggel küszködők, és az allergiások jelentenek kivételt.

Persze egyáltalán nem mindegy a gyümölcs minősége, a napokban is foglaltak le Magyarországon eladásra szánt kivi-szállítmányt. Csak olyan helyen vásároljunk, ami már korábban bevált, ahol feltüntették a származási helyet, és egyébként is megbízunk a készlet minőségében.

Fotó:
pixabay.com

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!