Menü

Örökölhetőek e az iskolai félelmek?

Amikor egy iskolás zaklatott, visszahúzódó, dekoncentrált és befelé forduló, akkor bizony a szorongás klasszikus tüneteit mutatja, és mindez persze iskolai teljesítményére is hatással van.

Sok oka lehet a szorongásnak, iskolakezdéskor vagy új iskolába kerüléskor szinte természetes, de van, akinek egész iskolai pályafutását meghatározza ez a kedélyállapot, viszonyulás.

A szorongás és a depresszió legjobb előjele, ha a szülők is szenvednek vagy szenvedtek hasonló tünetektől. De nemcsak a személyiség depresszív hajlamáról lehet szó, hanem arról a jelenségről is, amikor a szülők negatív iskolai tapasztalatai, szorongásos élményei tudattalanul a gyerekek iskolai pályafutását is meghatározzák.  Vagyis a szülők egykori iskolai tapasztalatai „átörökítődhetnek”, és hatással lehetnek arra, hogy hogyan viszonyulnak a gyerekek az iskolához.

Persze ez a hatásrendszer nem feltétlenül egyoldalú. Egyrészről ugyan szülők iskolához való viszonya hatással van arra, hogy a gyerekek, hogyan élik meg az iskolai kihívásokat, de másrészről a gyerekek iskolai élményei, sikerei is formálhatják a család iskolával kapcsolatos nézeteit.

Mára már számos kutatás bizonyítja, hogy a szülők iskolai végzettsége befolyásolja a gyerekek iskolai pályafutását, de emellett vagy ezzel együtt a szülők korábbi iskolai tapasztalatai, élményei, félelmei is nagyon meghatározóak lehetnek. 

Fotó:
pixabay.com

Hogyan fejlesszük a gyermekünk finommotorikai képességét?

Kicsit aggodalomra ad okot, ha azt halljuk a szakembertől, hogy „fejleszteni kell a gyermekünk finommotorikai képességét”, hiszen első hallásra valami bonyolult tevékenységnek tűnhet. Pedig nem az!

Mennyit hízhatok terhesség alatt?

Dunát lehetne rekeszteni a témával, hiszen bármennyi írás és tanács született a terhességi hízásról, sok várandós nő állandó gondolata, hogy vajon mennyi az annyi. Természetesen nincs rá szabály, mert nem egyforma súllyal kezdjük a babavárást, azonban van némi támpont, hogy tudjunk kalkulálni.

A magzati diagnosztika fejlődése – a katonai eszközöktől egy egyszerű vérvételig

A magzati diagnosztika az utóbbi néhány évtizedben hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Míg hatvan évvel ezelőtt az is nagy eredménynek számított, hogy meg tudták állapítani a magzat anyaméhen belüli elhelyezkedését és kiszűrték az esetleges súlyos rendellenességeket, ma már az anyai vérből genetikai vizsgálatot végeznek, és akár az első trimeszter közepén megtudhatjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány.

Igen, a harmadik is fiú…

Azt hiszem a terhesség várandósság (írjuk ezt a szebb szót) mindenképpen egy csodálatos másállapot, s ha szerény számításaim szerint kifelejtem a vele járó néhány kellemetlenséget, tényleg egy áldott időszak. Mert igen, az! A kellemetlenségek alatt pedig nemcsak hormonális, testi és hangulati változásokat értek, hanem néhány embert is.

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.