Menü

A nemi vágyat is fokozza

A hagyományos magyar konyha főként levesek, mártások, főzelékek fűszerezésére, ízesítésére is használja, pedig sokkal több lehetőség rejlik benne. Tökéletesen helyettesíti a sült hasábkrumplit, kiváló krumplipüré helyett, de rántva, vagy grillezve is kiváló. Arról nem is beszélve, hogy a szára nyersen, turmixokba, vagy párolva is fogyasztható. Ismerkedjünk meg alaposabban a zellerrel!

A zeller azért is nagyszerű növény, mert tulajdonképpen egész évben szezonja van, mindig kapható. Főleg ilyenkor télen, érdemes kihasználni a szuper tulajdonságait, hiszen nemcsak levesek, mártások, főzelékek ízesítésére jó.

A zellernek három típusát különböztetjük meg: a gumóst, a halványítót és a metélőt. A hagyományos magyar konyhában többségében a gumós változatát használják. A vegetáriánusok, a reformkonyha hívei, vagy a paleósok már felfedezték maguknak a zeller egyéb változatait. A cukorbetegeknek is jó alternatívát kínál például a sült krumpli helyett. Bár nem lesz olyan ropogós, mint a hasábkrumpli, de az íze megtévesztésig hasonló. Zellerpürét is készíthetünk belőle, de rántva, krémlevesnek, vagy grillezve is nagyon finom.

Érdemes többször bevetni, mert például erős gyulladáscsökkentő, élénkíti a vesék, az alhas működését, a nyirokrendszert, vagy az emésztést. Több kutatás témája volt már a zeller vérnyomáscsökkentő hatása. Ehhez naponta négy zellerszárat kell elropogtatni nyersen. Rendben tartja a szívműködést is, de az idegrendszer működését is segíti. Nyugtatóan hat a stresszes időszakban, sőt állítólag hiperaktív gyerekeknek is érdemes rendszeresen fogyasztani.

A vitaminok és ásványi anyagok tekintetében elmondhatjuk, K, B-vitaminban gazdag, de a zellerszárban sok-sok C-vitamint is találunk. Értékes tulajdonsága, hogy sok szerves nátriumot találunk benne, ami azért jó, mert ez segíti a kálcium felszívódását és beépülését. Ezen kívül magnéziumban, folsavban, foszforban és vasban is gazdag. Utóbbiakért a kismamáknak is ajánlott a rendszeres fogyasztása, sőt a tejtermelést is fokozza.

A népi gyógyászat a ízületi fájdalmakra, emésztési bántalmakra, étvágytalanságkor ajánlja, akár tea formában is. A kókadt férfiasságra is zellert javasol, állítólag nagyszerű nemi vágy fokozó.Tisztító, méregtelenítő kúrák alkalmával is kipróbálhatjuk, ugyanis segít a sav-bázis egyensúly fenntartásában.

Fotó:
pixabay.com

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.