A nemi vágyat is fokozza
- Dátum: 2014.02.03., 15:28
- vérnyomás csökkentő zeller, zeller, zeller és vese, zeller felhasználása, zeller jótékony hatásai, zellerszár
A hagyományos magyar konyha főként levesek, mártások, főzelékek fűszerezésére, ízesítésére is használja, pedig sokkal több lehetőség rejlik benne. Tökéletesen helyettesíti a sült hasábkrumplit, kiváló krumplipüré helyett, de rántva, vagy grillezve is kiváló. Arról nem is beszélve, hogy a szára nyersen, turmixokba, vagy párolva is fogyasztható. Ismerkedjünk meg alaposabban a zellerrel!
A zeller azért is nagyszerű növény, mert tulajdonképpen egész évben szezonja van, mindig kapható. Főleg ilyenkor télen, érdemes kihasználni a szuper tulajdonságait, hiszen nemcsak levesek, mártások, főzelékek ízesítésére jó.
A zellernek három típusát különböztetjük meg: a gumóst, a halványítót és a metélőt. A hagyományos magyar konyhában többségében a gumós változatát használják. A vegetáriánusok, a reformkonyha hívei, vagy a paleósok már felfedezték maguknak a zeller egyéb változatait. A cukorbetegeknek is jó alternatívát kínál például a sült krumpli helyett. Bár nem lesz olyan ropogós, mint a hasábkrumpli, de az íze megtévesztésig hasonló. Zellerpürét is készíthetünk belőle, de rántva, krémlevesnek, vagy grillezve is nagyon finom.
Érdemes többször bevetni, mert például erős gyulladáscsökkentő, élénkíti a vesék, az alhas működését, a nyirokrendszert, vagy az emésztést. Több kutatás témája volt már a zeller vérnyomáscsökkentő hatása. Ehhez naponta négy zellerszárat kell elropogtatni nyersen. Rendben tartja a szívműködést is, de az idegrendszer működését is segíti. Nyugtatóan hat a stresszes időszakban, sőt állítólag hiperaktív gyerekeknek is érdemes rendszeresen fogyasztani.
A vitaminok és ásványi anyagok tekintetében elmondhatjuk, K, B-vitaminban gazdag, de a zellerszárban sok-sok C-vitamint is találunk. Értékes tulajdonsága, hogy sok szerves nátriumot találunk benne, ami azért jó, mert ez segíti a kálcium felszívódását és beépülését. Ezen kívül magnéziumban, folsavban, foszforban és vasban is gazdag. Utóbbiakért a kismamáknak is ajánlott a rendszeres fogyasztása, sőt a tejtermelést is fokozza.
A népi gyógyászat a ízületi fájdalmakra, emésztési bántalmakra, étvágytalanságkor ajánlja, akár tea formában is. A kókadt férfiasságra is zellert javasol, állítólag nagyszerű nemi vágy fokozó.Tisztító, méregtelenítő kúrák alkalmával is kipróbálhatjuk, ugyanis segít a sav-bázis egyensúly fenntartásában.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.