Kicsit fura, de egészséges és fogyaszthat is
- Dátum: 2014.02.13., 12:03
- citrusféle, diéta, Grapefruit, gyümölcs
A grapefruit szinte bizonyosan azért nincs a legnépszerűbb gyümölcsök között, mert furcsa, kesernyés, savanykás ízvilága nem teszi lehetővé széleskörű elterjedését, pedig remek tartalma miatt megéri a fogyasztása.
A grapefruit, vagy grépfút őshazája Közép-Amerika. Citrusféle, amely a narancs és a pomelo „házasságából” jött létre. Magas C-vitamin-tartalma, és más egyéb összetevője miatt igazán hasznos gyümölcs. Igaz, kesernyés, savanykás ízvilága miatt ezt túl széles körben nem teszik, legalábbis nyersen nem, viszont ízesítőnek, kiegészítőnek gyakrabban használják a húsát, vagy levét.
A C-vitamin mellett kálium, kalcium és foszfor is bőven van a grapefruitban, amely javítja az étvágyat és védhet a különböző, például megfázásos betegségek ellen.
Másik előnye az, hogy kiválóan lugosit, amely általában savas étrendünkben nagyon fontos tulajdonság. Ajánlják, hogy egy, vagy két deciliter grapefruitlevet fogyasszunk el reggel, felkelés után. Amúgy, nem mellesleg a gyümölcs a fogyókúrázók, diétázók „barátja”, hiszen a vitamintartalom mellett segíti a szervezet zsírégető munkáját, valamint vizelethajtó hatást fejt ki. A grapefruit tisztítja a májat, és a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszhat.
A növény magját is nagyon régóta hasznosítják, és ez az utóbbi években ismét népszerűvé vált. A magokból készült kivonatot sok mindenre használják, többek között méregtelenítésre, fertőtlenítésre. Néhányan csodaszerként tekintenek rá, persze az effajta kijelentéseket minden készítmény tekintetében illik fenntartásokkal kezelni.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.