Menü

Sokan szenvednek ettől a fájdalomtól

Érzékenyek a fogai? - kezdődik egy jó pár fogkrém reklám, amely természetesen rögtön segítséget is nyújt a problémával szemben. A dolog persze nem mindig ilyen egyszerű.

Nagyon sok ember küzd fogászati problémákkal, köztük azzal, hogy fogai rendkívül érzékenyek. A különböző hőhatásokra, vagy akár édes, savanyú ízekre jelentkező fájdalom a fogzománc elvékonyodását jelezheti.

Fogzománcunkat sokféleképpen „pusztíthatjuk”. Több étel és ital is roncsolhatja a felületet, amely eltűnésével a fogaink sokkal érzékenyebbek lesznek a behatásokra. Jellemzően a savas dolgokkal van probléma, ilyenek a szénsavas üdítők, a kávé, a tea, vagy a százszázalékos gyümölcslevek, de bizonyos gyümölcsök és joghurtok is. A táplálkozás mellett oda kell figyelni fogkefénk minőségére és helyes használatára, nem jó a túl erős sörte és az erőteljes vízszintes mozdulatokkal is óvatosan kell bánni. Egyébként az íny visszahúzódása is okozhat fájdalmat, mivel fogunk íny alatti részén nincs zománc. A szuvasodás és az ínygyulladás szintén növelheti a fent említett folyamatokat, ezzel a fájdalom kialakulását.

Na, de mi a a megoldás? Szó volt már a fogkrém reklámokról, a speciális termékek valóban használhatnak, igaz, ezek általában jóval drágábbak a hagyományos szereknél. Ezért érdemes odafigyelni a savas italokra és ételekre, akár úgy, hogy fogyasztásuk után öblítünk, vagy fogat mosunk. Azonban, ha túl savasat eszünk, vagy iszunk, a fogmosással érdemes várni, mert a dörzsöléssel tovább roncsolhatjuk a felületet. A legjobb tanácsot persze a szakember adhatja, fájdalom esetén mindenképpen érdemes a fogorvost felkeresni, és nem megvárni, hogy a probléma túl naggyá váljon. Az orvos segíthet eligazodni a fogkrémek és fogkefék között, és gyorsan kideríti, ha egyéb beavatkozásra, különleges módszerre van szükségünk.

Fotó:
pixabay.com

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.

A sportolás szívre gyakorolt hatásai

Javítja a koleszterinszintet, segít, hogy megtartsuk vagy elérjük a szív terhelésének szempontjából optimális testsúlyt, hozzájárul a vérerek rugalmasságának és átjárhatóságának megőrzéséhez.