Menü

Sokan szenvednek ettől a fájdalomtól

Érzékenyek a fogai? - kezdődik egy jó pár fogkrém reklám, amely természetesen rögtön segítséget is nyújt a problémával szemben. A dolog persze nem mindig ilyen egyszerű.

Nagyon sok ember küzd fogászati problémákkal, köztük azzal, hogy fogai rendkívül érzékenyek. A különböző hőhatásokra, vagy akár édes, savanyú ízekre jelentkező fájdalom a fogzománc elvékonyodását jelezheti.

Fogzománcunkat sokféleképpen „pusztíthatjuk”. Több étel és ital is roncsolhatja a felületet, amely eltűnésével a fogaink sokkal érzékenyebbek lesznek a behatásokra. Jellemzően a savas dolgokkal van probléma, ilyenek a szénsavas üdítők, a kávé, a tea, vagy a százszázalékos gyümölcslevek, de bizonyos gyümölcsök és joghurtok is. A táplálkozás mellett oda kell figyelni fogkefénk minőségére és helyes használatára, nem jó a túl erős sörte és az erőteljes vízszintes mozdulatokkal is óvatosan kell bánni. Egyébként az íny visszahúzódása is okozhat fájdalmat, mivel fogunk íny alatti részén nincs zománc. A szuvasodás és az ínygyulladás szintén növelheti a fent említett folyamatokat, ezzel a fájdalom kialakulását.

Na, de mi a a megoldás? Szó volt már a fogkrém reklámokról, a speciális termékek valóban használhatnak, igaz, ezek általában jóval drágábbak a hagyományos szereknél. Ezért érdemes odafigyelni a savas italokra és ételekre, akár úgy, hogy fogyasztásuk után öblítünk, vagy fogat mosunk. Azonban, ha túl savasat eszünk, vagy iszunk, a fogmosással érdemes várni, mert a dörzsöléssel tovább roncsolhatjuk a felületet. A legjobb tanácsot persze a szakember adhatja, fájdalom esetén mindenképpen érdemes a fogorvost felkeresni, és nem megvárni, hogy a probléma túl naggyá váljon. Az orvos segíthet eligazodni a fogkrémek és fogkefék között, és gyorsan kideríti, ha egyéb beavatkozásra, különleges módszerre van szükségünk.

Fotó:
pixabay.com

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.