Menü

Ide veled retekcsíra!

A kellemes idő egyenes következménye, hogy hamarosan megjelennek a piacon az első friss, új zöldségek. Ilyen például a ropogós, ízletes retek. De addig is, érdemes kipróbálni a retekcsírát, ami az influenzás, megfázásos időszakban különösen hasznos áldásos hatásai miatt.

A csírákat az emberiség nagyjából ötezer éve fogyasztja. Már akkor felismerték a gyógyítók, hogy a kis magból kifejlődött növényke hatványozottan tartalmazza a későbbi zöldség, gyümölcs, gabona vitaminjait, enzimjeit, ásványi anyagait.

Jelenleg tombol az influenza járvány és ebben a megfázásos, hűvös, napos, nem tudom, hogy öltözzek időben különösen érdemes a csírákhoz fordulni. Az egyik legkülönlegesebb ízű és rendkívül jó hatású, a retekcsíra.

A retekcsíra kissé pikáns ízvilágú, enyhén csípős, azonban nem kell tőle megijedni, nagyon finom és gyerekek is fogyaszthatják.

A retek egyébként is természetes antibiotikum, hát még a csírája. Különösen hatékony a megfázásos, influenzás betegségekre. A lerakódott nyákot oldja, csökkenti a felső légúti betegségek gyulladásait, megszabadít a hörghuruttól, az arc-, orr- és homloküreg gyulladástól. Enyhülést hoz az állandó orrduguláskor is. Ezzel együtt erősíti az immunrendszert is.

A retekcsíra esetén fontos kiemelni hőtermelő hatását, ami miatt a vérkeringést is felgyorsítja.

Tisztító hatása külsőleg, belsőleg, egyaránt érvényesül. Ha pattanásos a bőrünk, akkor magas foszfor tartalma miatt együk, ha rossz az emésztésünk, akkor pedig amiatt. Kitisztítja a beleket, megszabadítja a lerakódott salakanyagoktól és kórokozóktól, erősen vízhajtó, és a húgyutakat is tisztítja. Egy maréknál többet ne is együnk, különben egész nap járhatunk a mosdóba.

A szakemberek a reumásoknak is ajánlják, panaszaik napról-napra enyhülnek, rendszeres retekcsíra fogyasztása esetén.

A retekcsírához hozzájuthatunk nagyobb áruházakban is, de érdemes kipróbálni az otthoni csíráztatást is. Nem kell hozzá különösebb szakértelem, de mielőtt hozzálátnánk, fontos, hogy négy-hat órára áztassuk be a magokat.

Fotó:
pixabay.com

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Edzés és evés: ennyi idővel a sportolás előtt kell ennünk

Az étkezés és az edzés között legalább fél, de ételmennyiségtől és edzési típustól függően akár két órának is el kell telnie. A sportolóknak legjobb körülbelül három órával az edzés előttre időzíteni az étkezésüket.