Menü

Ide veled retekcsíra!

A kellemes idő egyenes következménye, hogy hamarosan megjelennek a piacon az első friss, új zöldségek. Ilyen például a ropogós, ízletes retek. De addig is, érdemes kipróbálni a retekcsírát, ami az influenzás, megfázásos időszakban különösen hasznos áldásos hatásai miatt.

A csírákat az emberiség nagyjából ötezer éve fogyasztja. Már akkor felismerték a gyógyítók, hogy a kis magból kifejlődött növényke hatványozottan tartalmazza a későbbi zöldség, gyümölcs, gabona vitaminjait, enzimjeit, ásványi anyagait.

Jelenleg tombol az influenza járvány és ebben a megfázásos, hűvös, napos, nem tudom, hogy öltözzek időben különösen érdemes a csírákhoz fordulni. Az egyik legkülönlegesebb ízű és rendkívül jó hatású, a retekcsíra.

A retekcsíra kissé pikáns ízvilágú, enyhén csípős, azonban nem kell tőle megijedni, nagyon finom és gyerekek is fogyaszthatják.

A retek egyébként is természetes antibiotikum, hát még a csírája. Különösen hatékony a megfázásos, influenzás betegségekre. A lerakódott nyákot oldja, csökkenti a felső légúti betegségek gyulladásait, megszabadít a hörghuruttól, az arc-, orr- és homloküreg gyulladástól. Enyhülést hoz az állandó orrduguláskor is. Ezzel együtt erősíti az immunrendszert is.

A retekcsíra esetén fontos kiemelni hőtermelő hatását, ami miatt a vérkeringést is felgyorsítja.

Tisztító hatása külsőleg, belsőleg, egyaránt érvényesül. Ha pattanásos a bőrünk, akkor magas foszfor tartalma miatt együk, ha rossz az emésztésünk, akkor pedig amiatt. Kitisztítja a beleket, megszabadítja a lerakódott salakanyagoktól és kórokozóktól, erősen vízhajtó, és a húgyutakat is tisztítja. Egy maréknál többet ne is együnk, különben egész nap járhatunk a mosdóba.

A szakemberek a reumásoknak is ajánlják, panaszaik napról-napra enyhülnek, rendszeres retekcsíra fogyasztása esetén.

A retekcsírához hozzájuthatunk nagyobb áruházakban is, de érdemes kipróbálni az otthoni csíráztatást is. Nem kell hozzá különösebb szakértelem, de mielőtt hozzálátnánk, fontos, hogy négy-hat órára áztassuk be a magokat.

Fotó:
pixabay.com

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.