Ide veled retekcsíra!
- Dátum: 2014.02.28., 15:15
- immunerősítő retekcsíra, mire jó a retekcsíra, retek, retekcsíra, retekcsíra hatása
A kellemes idő egyenes következménye, hogy hamarosan megjelennek a piacon az első friss, új zöldségek. Ilyen például a ropogós, ízletes retek. De addig is, érdemes kipróbálni a retekcsírát, ami az influenzás, megfázásos időszakban különösen hasznos áldásos hatásai miatt.
A csírákat az emberiség nagyjából ötezer éve fogyasztja. Már akkor felismerték a gyógyítók, hogy a kis magból kifejlődött növényke hatványozottan tartalmazza a későbbi zöldség, gyümölcs, gabona vitaminjait, enzimjeit, ásványi anyagait.
Jelenleg tombol az influenza járvány és ebben a megfázásos, hűvös, napos, nem tudom, hogy öltözzek időben különösen érdemes a csírákhoz fordulni. Az egyik legkülönlegesebb ízű és rendkívül jó hatású, a retekcsíra.

A retekcsíra kissé pikáns ízvilágú, enyhén csípős, azonban nem kell tőle megijedni, nagyon finom és gyerekek is fogyaszthatják.
A retek egyébként is természetes antibiotikum, hát még a csírája. Különösen hatékony a megfázásos, influenzás betegségekre. A lerakódott nyákot oldja, csökkenti a felső légúti betegségek gyulladásait, megszabadít a hörghuruttól, az arc-, orr- és homloküreg gyulladástól. Enyhülést hoz az állandó orrduguláskor is. Ezzel együtt erősíti az immunrendszert is.
A retekcsíra esetén fontos kiemelni hőtermelő hatását, ami miatt a vérkeringést is felgyorsítja.
Tisztító hatása külsőleg, belsőleg, egyaránt érvényesül. Ha pattanásos a bőrünk, akkor magas foszfor tartalma miatt együk, ha rossz az emésztésünk, akkor pedig amiatt. Kitisztítja a beleket, megszabadítja a lerakódott salakanyagoktól és kórokozóktól, erősen vízhajtó, és a húgyutakat is tisztítja. Egy maréknál többet ne is együnk, különben egész nap járhatunk a mosdóba.
A szakemberek a reumásoknak is ajánlják, panaszaik napról-napra enyhülnek, rendszeres retekcsíra fogyasztása esetén.
A retekcsírához hozzájuthatunk nagyobb áruházakban is, de érdemes kipróbálni az otthoni csíráztatást is. Nem kell hozzá különösebb szakértelem, de mielőtt hozzálátnánk, fontos, hogy négy-hat órára áztassuk be a magokat.
Fotó:
pixabay.com
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.