Menü

Ide veled retekcsíra!

A kellemes idő egyenes következménye, hogy hamarosan megjelennek a piacon az első friss, új zöldségek. Ilyen például a ropogós, ízletes retek. De addig is, érdemes kipróbálni a retekcsírát, ami az influenzás, megfázásos időszakban különösen hasznos áldásos hatásai miatt.

A csírákat az emberiség nagyjából ötezer éve fogyasztja. Már akkor felismerték a gyógyítók, hogy a kis magból kifejlődött növényke hatványozottan tartalmazza a későbbi zöldség, gyümölcs, gabona vitaminjait, enzimjeit, ásványi anyagait.

Jelenleg tombol az influenza járvány és ebben a megfázásos, hűvös, napos, nem tudom, hogy öltözzek időben különösen érdemes a csírákhoz fordulni. Az egyik legkülönlegesebb ízű és rendkívül jó hatású, a retekcsíra.

A retekcsíra kissé pikáns ízvilágú, enyhén csípős, azonban nem kell tőle megijedni, nagyon finom és gyerekek is fogyaszthatják.

A retek egyébként is természetes antibiotikum, hát még a csírája. Különösen hatékony a megfázásos, influenzás betegségekre. A lerakódott nyákot oldja, csökkenti a felső légúti betegségek gyulladásait, megszabadít a hörghuruttól, az arc-, orr- és homloküreg gyulladástól. Enyhülést hoz az állandó orrduguláskor is. Ezzel együtt erősíti az immunrendszert is.

A retekcsíra esetén fontos kiemelni hőtermelő hatását, ami miatt a vérkeringést is felgyorsítja.

Tisztító hatása külsőleg, belsőleg, egyaránt érvényesül. Ha pattanásos a bőrünk, akkor magas foszfor tartalma miatt együk, ha rossz az emésztésünk, akkor pedig amiatt. Kitisztítja a beleket, megszabadítja a lerakódott salakanyagoktól és kórokozóktól, erősen vízhajtó, és a húgyutakat is tisztítja. Egy maréknál többet ne is együnk, különben egész nap járhatunk a mosdóba.

A szakemberek a reumásoknak is ajánlják, panaszaik napról-napra enyhülnek, rendszeres retekcsíra fogyasztása esetén.

A retekcsírához hozzájuthatunk nagyobb áruházakban is, de érdemes kipróbálni az otthoni csíráztatást is. Nem kell hozzá különösebb szakértelem, de mielőtt hozzálátnánk, fontos, hogy négy-hat órára áztassuk be a magokat.

Fotó:
pixabay.com

Marhából készült ínycsiklandozó ételek

A legkedveltebb vörös hús. Részei: bélszín (vesepecsenye), comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puha hátszín, oldalas és a szegy.

Fehérjében gazdag ételek fogyasztása

A fehérjében gazdag táplálkozásban is fontos a változatosság. Az alábbi 10 ízletes, fehérjében gazdag étel jóllakat és közben teljes szélességgel támogatja a kitűzött fogyást.

Egészséges zsírban gazdag ételek

Együnk sok zsírt, mert az jó! Na, persze nem mindegy, hogy, milyet - csakis az egészséges fajtát!

A leggyűlöltebb ételek listája

Ha a gyerekeinket megkérdeznénk, ők biztosan tudnának olyan ételeket sorolni, amelyek jó sokáig még csak a „meg sem kóstolom többet” kategória lesz, de mi felnőttek is tudunk elég válogatósak lenni. Nos érdekes a hivatalos lista, melyen a tök, a spenót, és a kelbimbó nem az első top hármas…

Pisztáciás édességek

Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcs, a pisztácia fa magja. Ma már számos mediterrán országban termesztik, valamint az Egyesült Államok déli részein.